iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В квартал "Монте Карло" се проведе курбан

В квартал "Монте Карло" се проведе курбан 07_1467625503

Много жители на пернишкия квартал „Монте Карло” се събраха в градинката срещу ПМГ „Христо Смирненски” вчера. Причината бе традиционният курбан, който правят всяка година след разрушителното земетресение, което е люляло града на 22 май 2014 година. Стотици домове тогава бяха съсипани, но човешки жертви нямаше, за което хората благодарят на пиродата и Бога.

Инициативата тръгна от пернишкия тотомилионер Росен Русимов и кръгът около него, осигуряващи основно средствата за курбана. Така беше и тази година. Четири казана овчи курбан бяха приготвили организаторите. Жертвеното животно било наречено още миналата година, но тогава празникът съвпадна с дни на пости и тогава за миряните бе приготвен постен курбан от боб. Сега обаче Росен Русимов и още тридесетина души от квартала купили овена и поръчали на специален готвач да приготви четирите казана от вкусното ястие, от което мнозина занесоха и в къщи.

По традиция тържеството започна с молебен, отслужен от свещениците в централния пернишки храв „Св.Иван Рилски” – отец Борис, отец Николай и отец Людмил. „Днес според християнския календар е Ден на всички български светии, които бдят над цяла България и над нашия град. Нека той ни бъде пътеводна светлина и да не забравяме да си помагаме взаимно, да бъдем по-смирени, да се молим за здраве, защото не материалното, а именно здравето е най-важното на този свят”, посъветва миряните, запалили свещички за здраве отец Николай след молебена.

Домакини и гости смирено целунаха Христовия кръст и сведоха глави, за да бъдат поръсени със светена вода за здраве. Заедно с тях от вкусния курбан хапнаха кметът на общината Вяра Церовска и секретарят Радослава Манова.
Източник: perniknews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.