iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече има умни кошери, създадени от българи

Вече има умни кошери, създадени от българи 02_1456295735

Милиони пчели вече ще се радват на смарт кошери, които да се грижат за тях. Това предаде chronicle.bg. Промяната става реалност благодарение на младите българи Сергей Петров и Иван Кънев, които имат мисия да спасят пчелите и бизнеса на пчеларите от щетите, които нанася напредващата индустриализация.

Умен кошер, който следи дали се чувстваш добре, дали имунната ти система е стабилна, дали въздухът е достатъчно влажен и дали ти е достатъчно удобно, за да изживееш пълноценно живота си. А от теб се иска само да правиш онова, за което си призван.

По този начин двете момчета виждат бъдещия живот на създанията, заради които полагат целия този труд. Екипът на младите българи от Bee Smart Technologies се наредиха сред финалистите на престижната международна платформа за социални проекти "The Venture".

Двамата българи се срещат в САЩ, но се познават още от училище.

"Той искаше да приложи способностите и знанията си, получени от HULT Internatonal Business School, а аз исках да превърна щурата си идея за интелигентен кошер в реалност, и създадохме Bee Smart Technologies", обяснява Сергей.

Компанията, в която с помощта на още един софтуерен инженер и двама хардуерни специалисти мечтата на екипа започва да се материализира. Логично за находчивата мисъл на двама млади предприемачи е и името на компанията, което не е избрано случайно. То е плод на зашеметяващ брейнсторминг и всъщност е игра на думи.

"Всъщност Bee Smart Technologies е компания, която се опитва да разбере пчелите, а това е процес, който никога няма да бъде завършен на 100%. Опитваме се да разберем един организъм, който най-вероятно е по-изтънчен от нас. Това е мантрата, която изповядваме", добавя младият инженер.

След месеци отваряне, затваряне и наблюдаване на кошери, екипът на Bee Smart Technologies установява какво всъщност убива пчелите. Оказва се, че не само пестицидите, а монокултурите са в дъното на фаталния им край.

Сергей, Иван и екипът им започват да разработват проект за интелигентен кошер. Те създават везна, която се слага под кошера и сензор, който се инсталира вътре. Така събират важна информация за пчелните колонии, посредством софтуерна система тя се анализира и пчеларят може да следи от какво имат нужда пчеличките му докато си пие кафето сутрин. Това му спестява времето, за което трябва да отвори и затвори всеки един от кошерите, но и да не изгуби пчелите си. Именно благодарение на интелигентния кошер, Сергей и Иван усвоили тънкостта да предотвратяват роенето – евакуацията на пчелната колония. Посредством сензора, който мери тегло, температура, влажност и звук, Сергей и Иван забелязали странни честоти на жуженето при пчелите 5 дни преди колонията да започне роене (евакуация).

Това е процес, в който пчелите решават да напуснат мястото, където живеят. Когато това се случи, те се разделят на три отделни рояка, за да увеличат шансовете да продължат гена на тази конкретна колония. Това е едно недобро събитие за пчеларите и е трудно да се установи. Когато се случи вече няма върщане назад. Буквално пчелите решават ,че има прекалено малко място в даден кошер и пчелата майка залага няколко маточни яйца, след което взима определен брой пчели със себе си и заедно тръгват в търсене на нов дом. И целият кошер избягва на три пъти.

Така системата на Bee Smart Technologies установява събитието 5 дни преди то да се случи без да има каквито и да било физически прояви. И пчеларят има възможност да вземе маточните яйца и да представи майките на други пчелички, като по този начин вместо да загуби една колония, ще създаде нови.

Решението на компанията впечатлява The Venture – социалната кауза, която се организира от марката уиски Chivas, за да подпомага социалните предприемачи. Финалът ще бъде в Ню Йорк, а наградният фонд е 1 милион долара.

За него ще се състезават българите от Bee Smart Technologies и ако спечелят, ще инвестират отново в своята мисия и социална кауза – интелигентните кошери.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.