iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече няма да има такса за предсрочно погасяване на ипотечни кредити

Вече няма да има такса за предсрочно погасяване на ипотечни кредити 07_1406274697

Предсрочното погасяване на ипотечни кредити вече няма да има наказателната лихва. Всички заеми, които са изплащани над една година, вече няма да дължат такса за по-ранното си връщане от сряда нататък.

Мярката ще важи както за новите договори за кредит, така и за вече сключени, и влиза в сила с промени в Закона за потребителския кредит.

Ако клиент погасява предсрочно ипотеката си през първите 12 месеца от срока на заема, таксата ще бъде до 1%. Досега наказанието стигаше 5%. С промените в закона от 23 юли нататък отпадат още две такси - за усвояване и управление на заемите, пише "Преса".

Клиентите, които искат да теглят заеми от днес нататък, трябва да получават договорните условия, написани с по-голям шрифт. Освен това лихвите по кредитите ще се определят по нов начин. Те ще се обвързват с пазарен индекс, плюс фиксирана за целия срок надбавка.

Промените за изчисляването на лихвите важат за бъдещи договори за кредит. Който иска, може да предоговори стария си контракт. Новият начин за формиране на процентите няма да промени типовите договори на банките. Както и досега, клиентите могат да избират дали да плащат по-малко лихва и главница, или първоначално само лихвата, а след това главницата.

Промените в закона засягат и фирмите за бързи кредити. Слага се таван на годишния процент на разходите (лихвите и всички такси) - 50%. Компаниите за бързи кредити вече обявиха, че ще компенсират тавана с нови такси - например, за посещения, за застраховка и дори за проверка на документите.

Източник: blitz.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.