iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече са измислили самопочистващи се дрехи

Вече са измислили самопочистващи се дрехи 03_1458887422

Скоро дрехите ни може да се самопочистват, докато ги носим, благодарение на наноструктури в текстила, които разграждат петната и мръсотията при въздействие на светлина. Това пише MailOnline.

"Все още е рано да започнем да изхвърляме пералните си машини, но постижението полага основите на разработването на самопочистващи се материи,” казва д-р Раджеш Раманатхан, инженер от Кралския мелнбърнски технологичен институт в Австралия, който ръководи проучването публикувано в журнала Advanced Materials Interfaces.

Замърсяванията в памучната материя се отстраняват чрез интегрирани в нея миниатюрни медни и сребърни структури. Химичната реакция се активира чрез светлина, като тя ускорява трансфера на електрони, необходими за разграждането на органична материя. Процесът на свързване на металите с текстила отнема приблизително 30 минути. При светлинно въздействие наноструктурите поглъщат енергия, която възбужда електроните в металните атоми. Това катализира разграждане на органичния материал по повърхността на памука.

Учените отбелязват, че самопочистването на някои съдържащи наноструктури материи е отнело по-малко от шест минути.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.