iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Волфсбург - Перник на немците

Волфсбург - Перник на немците 04_1365405619

Тук се раждат голф-четата. Това е град, съществуващ около своята фабрика. Но докато у нас мощните мини и заводи от близкото минало залязват като стар голф двойка, в германския град производството на коли процъфтява, а заводът на “Фолксваген” е превърнат във фабрика за забавление, за да привлича туристи като добавена стойност към своя продукт. Освен павилионите на различните марки коли, произвеждани от концерна, може да разгледате как се сглобява последният модел - голф седмица, да гледате кино на 360 градуса, децата ви да се надпреварват с колички, а накрая да хапнете хубаво в един от ресторантите.
Освен любопитните посетители хиляди германци всяка сутрин идват на работа в огромния град фабрика, а вечер го напускат. Повечето от тях прихождат чак от Берлин, който се намира на 200 км. Експресните влакове обаче вземат разстоянието за около 50 минути.Все едно вместо цял Перник да се изнася на работа в София, да става обратното. Невероятно, нали?
Волфсбург е може би единственият германски град, където екскурзоводите не се притесняват да споменават името на Адолф Хитлер. Фюрерът е човекът, създал това населено място и положил основите му на 26 май 1938 г. Историци дори твърдят, че градът е кръстен на него, защото Волф (вълк) е псевдонимът на нацисткия вожд. Почти като Димитров и Димитровград. Само дето още никой немец не е поискал преименуването на Волфсбург.
Още през първите години след основаването на града концепцията на немския фюрер е била произвежданите коли да помпат самочувствието на арийците. Затова и първите модели са носели претенциозното име “Крафт дурх фройде” (“Сила чрез удоволствие”).Днес удоволствието пак е в колите. И около тях. Ето как Волфсбург, който няма почти никакви природни или исторически забележителности (с изключение на някакво бледо подобие на замък) привлича около 2 млн. туристи годишно.Мнозина от посетителите са германци, които си купуват нова кола. Те поръчват своя модел при местния дилър, но предпочитат да си го получат директно във фабриката. За целта преди 12 г. Фолксваген създава Автомобилния град - изложбен и конгресен център, пълен със заведения и забавления. Докато семейството яде, пие и обикаля из изложбените павилиони, тяхната нова кола пристига под земята направо от поточната линия и се качва с асансьор на една от двете кули, пълни с превозни средства за предаване на клиента. А след това тържествено се спуска пред бъдещите собственици.Обикновените туристи понякога гледат с часове въртенето и предаването на колите.Волфсбург е пример как и най-скучният град може да изкара пари от туризъм. Важно е обаче да има стратегия и... силна промишленост. А с това не може да се похвалят нито Перник, нито Димитровград. 
Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.