iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Войници ремонтирали апартамент на генерал

Войници ремонтирали апартамент на генерал 04_1429619511

Войници ремонтирали генералски апартамент, като обаче командирът казва, че те са се трудили доброволно. Командирът на 61-ва Стрямска бригада Димитър Шивиков е пуснат на свобода срещу гаранция от 1000 лв.

Бригаден генерал Димитър Шивиков от вчера е обвиняем за злоупотреба с власт, тъй като накарал четирима от подчинените си да му ремонтират жилището в София. Затова Софийската военно-окръжна прокуратура вчера подведе под наказателна отговорност командира на 61-ва Стрямска бригада за

злоупотреба

със служебно положение

съобщиха от държавното обвинение.

„Наистина четирима колеги, мои приятели, дойдоха в София да ми помогнат за ремонта на апартамента ми, който правя. Те обаче го направиха на другарски начала, нито съм им заповядвал, нито пък е станало в работно време”, контрира ген. Шивиков.

Разследващите са установили, че на 12 март ген. Шивиков е отклонил от служебните им задължения четирима военни от бригадата и ги е пратил да му ремонтират апартамента. Според военна прокуратура мъжете трябвало да бъдат по това време в Карлово.

„По този начин Шивиков се е облагодетелствал не по установения от закона ред и е уронил престижа на Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Република България. Затова прямо генерала е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 1000 лв.”, казаха още обвинителите под пагон. От военното министерство пък обявиха, че

генералът

не е отстранен от длъжност

все още, тъй като ведомството не е получило официално решението на прокуратурата. Едва след като военния съд вземе решение, тогава щяло да се пристъпи към по-крути мерки спрямо Шивиков.

„Не съм злоупотребявал с дадената ми власт. Наистина четирима колеги, мои приятели, дойдоха в София да ми помогнат. Те обаче го направиха на другарски начала, нито съм им заповядвал, нито пък е станало в работно време. За труда им не им е заплащано. Смятам, че съм натопен от недоброжелател, но не знам защо. На едното от момчетата, които ми помагаха, аз съм кум и кръстник на детето му”, обяви ген. Шивиков пред „Монитор”.

Неофициално от МО коментираха, че командирът е бил

готвен за повишение

на 6 май и се е обсъждало да замине за щаба на НАТО в Монс. „Димитър Шивиков е боен генерал. Той беше командир на четвъртия батальон в Дивания, Ирак, ходил е и в Афганистан. Вероятно някой му е завидял и е пуснал доноса срещу него”, коментираха вчера колеги на обвинения командир. Освен на мисии, рейнджърът беше част от бригада „Специални сили”. Той е автор и на девиза й „Там,където другите не могат”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.