iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Все повече инвалиди преустройват автомобилите си

Все повече инвалиди преустройват автомобилите си 05_1430745666

Все по-често хората с увреждания прибягват до преустройство на личните си автомобили. Причината е те да могат да се придвижват от едно място до друго.

Всяка година у нас между 10 и 12 автомобила се пригаждат, за да могат да бъдат използвани от инвалиди. Цената на услугата варира между 600 и 1200 лв., като разходите могат да бъдат покрити от Агенцията по социално подпомагане.

"На практика всеки автомобил може да бъде пригоден за шофиране от инвалиди", казва 47-годишният Стефан Тенев, който е протезист и автомонтьор в лабораторията в Стара Загора. За да може автомобилът да се управлява от човек с ампутация, с протези или просто с намалена подвижност на краката, най-често се налага изграждането на лостови системи, чрез които газта и спирачката се прeхвърлят на волана. По думите на специалиста техническите промени отнемат между 1 и 3 дни, а гаранцията е 12 месеца.

Любопитното е това, че броят на фирмите с хора с увреждания рязко е нараснал. Това е станало възможно след промяна в Закона за обществените поръчки, обясни пред БНР председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Въпреки положителните промени на 5 май хора с увреждания ще излязат на протест с искане за промяна в ТЕЛК системата.

"Проблемът с корупцията в социалната система няма да се реши с прехвърлянето на териториалните експертни лекарски комисии към лекарските консултативни комисии (ЛКК)", смята д-р Диана Инджова, според която у нас инвалидите в България са около 562 000.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.