iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Яжте много краставици, за да се вталите

Яжте много краставици, за да се вталите 07_1438342234

Оказва се, че краставицата освен че е отлично мезе, е и перфектен съюзник в борбата с килограмите и бръчките. В сезона на този зеленчук лекарите препоръчват да ядем колкото може повече от него.

Причината - краставицата е толкова богата на микроелементи, че спокойно може да замести както скъпите хапове за вталяване, така и околоочните кремове.

Досущ като в стария виц за корен квадратен и корена на краставицата се оказва, че в нея се съдържат почти всички важни за тялото молекули, като най-ценна от всичко е водата. Тя съставлява над 90 процента от масата й, но именно тази течност дава живителни сили на организма. Според източните вярвания в краставицата има много от т.нар. жива вода. Тя съдържа и дузина активни ензими – вероятно онази жизнена енергия, която в древността Изтокът е наричал „прана” или „чи”. Именно затова почитателите на вегетарианската кухня и суровоядството са изключителни фенове на зеленчука. Според някои холистични специалисти краставичената вода има способността да лекува и ревитализира организма.

Ако всеки ден в продължение на месец се пие чаша сок от краставица, може да се ускори обмяната на веществата, да се прочисти черният дроб и да се укрепи нервната система. Основното нещо е да се използват тъмнозелени краставици, защото в тях има повече витамини от група В, и да не се бели кората.

Преоценена

Краставиците, които слагаме в таратора и салатата, са свежи, хрупкави и, разбира се - без семки. Ако обаче не се откъсне навреме, зеленчукът узрява, става по-закръглен, а във вътрешността му се появява семе. Според специалисти точно тогава той е най-полезен, а в семето на краставицата има два пъти повече минерали, отколкото в кората й. Презрелите краставици обикновено се продават преоценени на пазара и цената им е в пъти по-ниска от тази на нормалните, свежи и зелени зеленчуци. Преоценените обаче са идеални за сок, така че смело купувайте от евтиния зарзават.

За по-малко дупе

Поради предимно водното си съдържание половин порция краставица наброява само 10-12 калории, което прави зеленчука идеален продукт за отслабване. Според специалисти ден на краставична диета се равнява на минус половин килограм от проблемните области. Зеленчукът може спокойно да се консумира, без да му се добавя сол или мазнина, и да замести междинните хранения. Краставицата е много ценна и с наличието си на фибри. 200 грама от зеленчука осигуряват 12 процента от необходимия дневен прием.

Силиций за кости и по-малко бръчки

Кората на краставицата съдържа така ценния силициев двуокис - съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. В момента все по-често този химичен елемент се използва от козметичните гиганти в кремовете против бръчки. Проблемът е, че когато се маже върху кожата, той много по-трудно попива в дълбочина и се поема от тъканите. Ако приемате ценната съставка в храната си, на практика "мажете" лицето отвътре и така бръчките се изглаждат по-добре, а и се предотвратява появата на нови.
Други минерали, които се намират в кората на зеленчука, са магнезий и калий. Те заедно с натрия спомагат за регулиране на кръвното налягане. Зарзаватът е пълен и с кафеена и аскорбинова киселина, които предотвратяват задържането на вода в организма. Зеленчукът спомага за доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините.

За красива коса

Витамините и минералите в краставицата правят косата по-блестяща. Полезно за скалпа е и да се прави маска с краставична вода. Приготвянето й е много лесно - ако нямате сокоизстисквачка, настържете зеленчука и после изстискайте сока. С него намажете косата и след като изчакате 10 минути - измийте с хладка вода.
Зарзаватът е полезен и при кожни проблеми, слънчеви изгаряния, помага за лечението на отоци под очите.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.