iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Яжте тиква за здраве

Яжте тиква за здраве 10_1445589222

Лекарите наричат тиквата "аптека от градината", като тя принадлежи към голямо семейство с объркани родствени връзки. За тези разнообразни, екзотични по форма, големина и цвят творения на природата често се спори дали са плодове или зеленчуци. В крайна сметка мястото им е в групата на така наречените плодови зеленчуци.

В тиквата има нещо мистично и векове наред се е използвала за защита на дома от черни магии. Това я прави "обект на желание" от страна на литературата. Да си припомним за каретата на Пепеляшка, кака Тиква от "Приключенията на Лукчо" на Джани Родари, Хари Потър, който редовно си пийва по някоя чаша тиквен сок. В загадъчния Хогуъртс от тиква са множество вкусни блюда - от тиквен сладкиш до тиквени бонбони. Да не забравяме и поучителния разказ на Елин Пелин "Печена тиква" с клетия архивар сладокусник Душко Добродушков.

Що се отнася до качествата й на масата, варената и печената тиква е незаменим помощник в борбата с доброто храносмилане. Доказано е, че тиквеният сок успокоява нервната система. При неспокоен сън се препоръчва 1/3 чаша отвара от тиква с мед.

От една тиква можете да приготвите тристепенно меню плюс десерт. Хелоуин наближава, затова ако се чудите какво да правите с всичко, което ви е останало след оформянето на фенера, то ето няколко полезни идеи:

Огретен с праз и домати
Приблизителна цена: 7.50 лв.
Продукти: 600 г домати, 500 г праз лук, 500 г сурова тиква, 3 с.л. зехтин, 1 филия типов хляб, 100 мл течна сметана, 200 мл зеленчуков бульон, 1 скилидка чесън, половин връзка пресен магданоз, сол и пипер, 100 г кашкавал.
Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на парчета с дебелина около 1 см. Сварява се във вряща подсолена вода за 10 минути. Празът и доматите се нарязват на шайби. В тиган се загрява зехтин. В него се сотира празът за 5-6 минути. В дълбока тава се нареждат бланшираната тиква, шайбите домат и сотираният праз. Посоляват се със сол и черен пипер. В малка тенджерка се смесват зеленчуковият бульон, сметаната и нарязаният на ситно чесън. Оставят се да кипнат, като се разбъркват периодично. Сместа се изсипва върху подредените зеленчуци. Пече се около 40-45 минути в загрята до 180 градуса фурна или докато зеленчуците се запекат на повърхността. Кашкавалът се настъргва отгоре и огретенът се връща във фурната да се допече за десетина минути. Сервира се с нарязания магданоз.

Постен крем с ябълки
Приблизителна цена: 5.00 лв.
Продукти: 1 кг тиква, 1 кг сладко кисели ябълки, 2 пръчки канела, 50 мл олио, 180 г захар, 60 г стафиди, 50 г кокосови стърготини.
Начин на приготвяне: Тиквата се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява под капак в около 200 мл вода заедно с пръчките канела. Ябълките се обелват, почистват се от семките, нарязват се на кубчета и се запържват в половината от олиото. Наливат се около 100 мл вода и се готвят, докато омекнат. След това канелата се отстранява, тиквата се отцежда от водата, смесва се с ябълките и се намачква с преса за картофи. Полученото пюре се запържва в останалата мазнина. Поръсва се със захарта, прибавят се стафидите и се готви около 20 минути, като периодично се разбърква. Трябва да се получи много гъсто пюре. Ако има нужда, се слага още захар. Формички за крем брюле се намазват с олио. Топлата смес се разпределя в тях, като повърхността им се заравнява. Всяка една се покрива с фолио за свежо съхранение и се охлаждат за около 4 часа. Охладеният крем се изважда от формите в плоска чинийка и се поръсва със запечени на сух тиган кокосови стърготини.

Пиле с винен сос в пергамент
Приблизителна цена: 14.50 лв
Продукти: 1 кг пилешко филе, 700 г тиква, 1 глава лук, 3 тиквички, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. кориандър, 1/4 ч.л. лют червен пипер, 1/4 ч.л. кафява захар, 1 ч.л. сладък червен пипер, сол и пипер; за соса: 300 мл бяло вино, 2 скилидка чесън, 1 с.л. брашно, сол и пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Виното се слага в тенджерка и се оставя да се редуцира до 1/2. След това се добавят разтвореното в малко студена вода брашно, сол, черен пипер и чесън за соса, стрит на паста. Оставя се на котлона, докато леко се сгъсти. Тиквата се почиства и се сварява. Нарязва се на кубчета. Всички сухи съставки се смесват добре в малка купичка и с тази смес се намазват добре пилешките филета. Тиквичките се нарязват на не много дебели филии по дължина. Върху лист хартия за печене се подреждат едно-две парчета тиквичка, отгоре лук, нарязан на полумесеци, върху него няколко кубчета тиква, а най-отгоре се поставя едно пилешко филе и се залива с част от соса. Тази подредба се повтаря с останалите продукти. Завиват се стегнати бохчички, подреждат се в тава и се пекат в загрята до 180 градуса фурна за около 35 минути.

Оранжево тирамису
Приблизителна цена: 16.00 лв.
Продукти: 24 бр. бишкоти савоярди, 250 мл силно еспресо, 2 с.л. захар, 6 с.л. уиски, 500 г маскарпоне, 400 мл течна сладкарска сметана, 400 г сварена (на пара) и пюрирана тиква, 7 с.л. пудра захар, 1/2 ч.л. канела, 1/4 ч.л. джинджифил на прах, 1/4 ч.л. индийско орехче.
Начин на приготвяне: В кухненски робот или с пасатор се пюрира тиквата с 4 с.л. пудра захар, сухите подправки и половината от сметаната. Накрая се добавя половината маскарпоне и се доразбива с миксер за кратко. 2 с.л. захар и 3 с.л. от уискито се смесват с горещото еспресо и се разбърква добре. Всяка бишкота се топва за кратко в кафеената смес и се подрежда в квадратна форма със страна 22 см. Половината тиквен крем се разпределя върху първия ред бишкоти. Останалите бишкоти се подреждат по същия начин, като преди това се топват за миг в кафето и върху тях се разпределя останалият крем. Тавичката се покрива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилника. През това време с миксер се разбива останалата сметана заедно с пудра захар и уиски на гъст крем. Белият крем внимателно се разпределя върху охладеното тирамису. Покрива се отново с фолио и се връща в хладилника за поне 5 часа. Преди поднасяне се поръсва с какао.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.