iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Започват да изследват вкуса на българина

Започват да изследват вкуса на българина 03_1427462995

Мнението на хората за различни храни и напитки ще се събира в 16 кабинки, като за първи път у нас екип от специалисти ще изследва вкуса на хората, за да може на рафта в магазина те да намират точно това, което им се яде и пие, разказаха от първата в България лаборатория за сензорен анализ на храни и напитки.

„Лабораторията следва примера на Белгия, Франция и Тунис, където това вече е практика от години и има за цел да изследва вкуса на хората, за да може да помогне на производители и търговци да задоволят максимално точно техните желания“, обясни специалистът Кристина Петрова.

Тя обясни, че ако една компания иска да пусне сладки покрай Коледа например, те трябва да имат коледен вкус, а задачата на анализа е да покаже какво точно разбират хората под коледен вкус.

„Така и двете страни са доволни – хората намират желания вкус, а производителят разработва купуван продукт“, категорична е Петрова.

Хората възприемат храната с всички свои сетива, затова и анализът обхваща преценка на вкуса, формата, мириса, допира с храната или звука, който издава при консумация, уточниха специалистите от новата лаборатория. И допълниха, че това ще става с помощта на група хора, които ще дегустират дадена храна или напитка.

„Хората, които подбираме, могат да бъдат случайни, обучени или специалисти в зависимост от продукта“, уточниха експертите.

По думите им за целта дегустаторите ще влизат в 16 специални кабини, в които светлината, температурата и миризмата са специални, за да не влияят на преценката им. Там те ще пробват няколко предложения, които ще описват в кратка анкета на таблет.

След като хората дадат мнението си, резултатът ще се обработва и ще става ясно дали дадено кексче например трябва да се направи по-сладко, по-голямо, ароматно или не.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.