iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Жителите на Кладница се увеличават

Жителите на Кладница се увеличават 02_1424072600

Жителите на пернишкото село Кладница се увеличават. Наричат го “Раят на Витоша” и привлича като магнит през последните 30 и повече години нови жители.

Някои строят вили, други просто си купуват селски къщи, но мнозина вече са негови трайни жители.

Те обитават квартала на богатите “Делта хил”, построен през последните десетина година по подобие на тузарските комплекси от затворен тип. Когато обаче още се правели плановете за него, тогавашният кмет на селото поставил условие – при регулацията богатските къщи да са част от селото, пише “Стандарт”. И макар обстановката там да е доста по-луксозна, “Делта хил” също е част от Кладница. Известно е, че в пернишкия “Бевърли хилс” живеят сценарисът от “Шоуто на Слави” – Иво Сиромахов, актрисата Яна Маринова, както и известни бизнесмени. Със селфи във Фейсбук тези дни кметът на Кладница Васил Мирчев извести, че най-новият жител на селото вече е и самият Слави Трифонов, макар малко да поизбърза, защото къщата на Дългия още не е готова.

Имотът му не е в “Делта хил”, а отстрани. Местните обясняват, че Слави не харесал еднотипните къщи в богаташкия квартал и предпочел да си направи дом по своите вкусове. Кога ще се засели трайно в “Рая на Витоша”, още не е ясно. За сметка на това много други известни хора вече живеят в селото или поне имат къщи.

През пролетта и лятото тук често може да бъде срещнат настоящият здравенминистър д-р Петър Москов. Той има къща, наследена от баща му. Правена е през 70-те години на миналия век, когато д-р Стефан Москов е бил шеф на II вътрешно отделение в пернишката болница.

Още един здравен министър, но бивш, е с къща в Кладница. Проф. д-р Николай Петров ръководеше здравето по време на оглавяваното от Марин Райков служебно правителство, а сега е шеф на ВМА. В семейната му къща в Кладница постоянно живеят неговите родители.

Още четирима негови колеги от ВМА са собственици на имоти в Кладница и някои от тях прекарват повечето време в тях. С къща в Кладница е и д-р Васил Червенков – шеф на съдовата хирургия в болница “Токуда”.

Когато се създаваше Реформаторският блок, местните се шегуваха, че коалицията се кове в Кладница, защото комшия на д-р Петър Москов е организационният секретар на СДС Филип Кирев. Къщата му е стара, но е купена сравнително скоро. Политически лица живеят и в богаташкия квартал. В “Делта хил” е домът на бившия председател на Общинския съвет в Перник и понастоящем заместник на кмета на общината Владислав Караилиев.

Депутатът от ГЕРБ в предния парламент Владислав Димитров също живее там със своето семейство, но родителите му имат къща в самото село. Бившият общински съветник в СОС Орлин Алексиев, станал популярен неотдавна с шумно отправеното му обвинение за търговия с дрога, също е жител на Кладница, а често на гости при него е забелязвана столичната кметица Йордан Фандъкова.

Без свой имот, но чест гост при приятели, е и актьорът Николай Сотиров, а в кокетната вила на сестра си редовно идваше радиожурналистката Божана Димитрова. Много известни и по-малко познати бизнесмени също са предпочели за семейно гнездо китното село.

В годините на социализма също е вдиган квартал на богатите край Кладница. Тогава знатни хора със заслуги към властта и държавата получили правото да си направят вили буквално в планината. Местността “Матница” попадала във вододайната зона около язовир “Студена”, но това не попречило да се обособи като вилна зона.

Красиви къщи по нестандартни планове направили артисти, художници, спортисти, стопански ръководители. Един ден обаче от прозорец на ловното стопанство “Витошко” , което е в ниската част на планината самият Тодор Живков видял къщите. Макар да били красиви, а не бетонови чудовища, той се разпоредил да се махнат. Последвало разпореждане да се отнемат вдигнатите с право на строеж, но без собственост върху земята сгради. Собствениците обаче завели дела, които се проточили с години.

“Адвокат ни беше Александър Джеров и не зная от колко кладенци вода е носил, но един ден дойде писмо, че в името на народа ми връщат къщата, която бях построил и сега тука си карам старините”, разказва един от обитателите на вила от онова време.

За 10 седмици от 450 бали слама и замазка от глина младо семейство от София си направи една от малкото “пасивни къщи” в България. Преди изграждането на дома си Веселин Москов проучва опит от Ирландия, Германия, Англия, Чехия, Холандия и САЩ. Къщата има дървена конструкция с пълнеж от сламени бали, но иначе не се различава от другите по устройство. През лятото, когато е горещо, вътре е доста прохладно, а зимата е обратно и пести енергия. За обитателите си тя е много по-здравословна, а изграждането й струвало около 30-40 на сто по евтино от монолитното строителство.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.