iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Златото под Бърдото оценено на 5 милиарда лева

Руда със злато намираха и досега брезничани край извора с минерална вода

Върху злато спим, бедни ходим, негодуват хората в Брезник и Трън. Повод за недоволството им е геоложко проучване, което извади фирмата "Трейс Рисорсиз", според което този беден край удря в земята Клондайк. И ако котка (или граовец) не мине път на златотърсачи, рудникът на столичната фирма ще заработи с пълна пара след 3 г.

Геоложките проучвания в местността Милин камък в лесопарк "Бърдото" са показали изключително добри резултати. Канадската компания майка "Юромакс Рисорзис", чиято собственост е "Трейс", извади сензационните данни за Граово.

Под мегдана на Брезник лежат 463 217 унции или 14,4 тона злато и 2 100 112 унции или 65 тона сребро. Съкровището се оценява на близо милиард по борсови цени.

През февруари златодобивната компания пък обяви, че в мина "Злата" край Трън са проучени залежи от 2,1 милиона тройунции злато (65 тона), които се оценяват на 4,3 млрд. лева.

Изграждането на мината най-вероятно ще бъде форсирано, тъй като цената на скъпоценния метал непрекъснато се вдига на международните пазари през последното десетилетие. Вчера троуйнция удари 2048 лв. по котировката на БНБ.  

"Трейс Рисорсиз" вече внесе предложение за инвестиционно намерение в общината. "Намираме се в начален етап - инвестиционното намерение е внесено, за да можем да регистрираме търговско откритие", обясни пред "Стандарт" Ина Михайлова от "Трейс Рисорсиз".

Според нея проучвателният етап отнема между 5 и 10 г. Компанията все още не е решила по какъв способ ще извлече златния концентрат от рудата. При първоначалните проби златотърсачите са регистрирали от 1,15 до 4 грама злато на тон брезнишка руда. Последното дупчене на сондите върху площ от 19,5 кв. км обаче извадило съдържание от 8 грама на тон. Освен в Брезник канадската златодобивна компания разработва находища в Трън и в Ракитово. Ракитовското съкровище е оценено като перспективно - върху площ от 33 кв. км е открита руда със съдържание на злато от 5,38 грама на тон и сребро - 108 грама на тон.

Брезничани са раздвоени между природата и имането, което лежи отдолу. Още повече, че те самите няма да видят нищо от него. Държавата също ще получава нищожни концесионни такси - между 1,44 и 4% от добития метал в зависимост от котировките на Лондонската борса. За сравнение Румъния прибира 40-процентна концесионна такса от златодобива, но увеличението дойде като компенсация след екологичната катастрофа в златната мина Роша Монтана.

За щастие преработката на злато няма да бъде с опасния цианид. "Водихме дълга война, за да се забрани цианидната преработка на злато в България. Само благодарение на бързата намеса на неправителствените организации ВАС отмени решението на бившия екоминистър Джевдет Чакъров. Инвеститорите сърдити изнесоха опасната преработка в Намибия", разказа проф. Радев, който е председател на Еко Форум.

Засега не е ясно какъв метод ще използват от "Трейс Рисорсиз". Златната руда в Брезник ще се добива на около 250 метра под земята, но вероятно ще бъде изградена обогатителна фабрика. "Ако се вземат мерки, то вредите могат да бъдат намалени и до минимум. Когато златото достига до 1500 долара за тройунция, инвеститорските интереси са много големи", коментира проф. Радев.

Самият Брезник се намира в подножието на "Бърдото", където е разположен и градският парк. Градината е любимо място за отдих, в него има множество пейки и беседки, а също и два ресторанта. Там се намира и минералният извор Железна вода. Той е уникален със съдържанието на целебни железни йони. Лекува анемии, заболявания на черния дроб,  вегетативната нервна система, обмяната на веществата, кожни проблеми. През 1909 г. брезнишката "желязна вода" е била отличена със златен медал на изложението за минерални води в Лондон. През 1940 г. с Указ на цар Борис III изворът е бил предоставен за ползване на община Брезник, но терените около него са останали включени в горския фонд.

Хората в Брезник не са изненадани - от няколко години те наблюдават сондите, които дупчат баирите. "Трейс Рисорсиз" пък изкупува усилено терени в "Бърдото", каза общинската съветничка от БСП Петрана Михайлова. Златотърсачите купували земеделските парцели далеч по-скъпо от останалата земя в региона, която върви по 20-30 лв. за квадрат. / 

Източник: "Стандарт"

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.