iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министерство дирижирало трампата на апетитен имот до Боснек

Перник снимка: за хората и събитията - сградата  в Пещера

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) от времето на Тройната коалиция дирижирало скандалната заменка на апетитен имот в полите на Витоша при пернишкото село Боснек срещу неизползваема сграда на язовир Батак. Това стана ясно днес, след като Пернишкият окръжен съд даде ход на делото срещу бившия областен управител на Перник Иван Димитров за заменкана.  

Магистратите не уважиха предявения иск от защитата на обвиняемия за прекратяване на съдебното производство и връщането му на Прокуратурата за ново разглеждане.

Съдът прецени, че изложените мотиви за съществени процесуални нарушения са неоснователни.

Обвинението срещу Иван Димитров е за неизгодна сделка и длъжностно престъпление, от което са нанесени имуществени вреди на държавата в размер на 1 502 630 лева.

Свидетели по делото са бившите зам. областни управители Иван Стоицев и Боряна Методиева, бивши и настоящи служители от Областната администрация, както и сегашният областен управител Иво Петров.

Сред разпитаните пред съда е и президентът  на Европейския полетехнически университет (ЕПУ) в Перник Тошко Кръстев. Той е призован в качеството му на служител във фирма "Пропъртис Бългериен", която беше представяна  като съсобственик на ЕПУ.  Имотът в Пещера до яз. „Батак”, бивш профилакториум с недостроен кухненски блок, както се изясни по време на делото, е бил собственост на фирмата. От МРРБ "Пропъртис Бългериен" е поискала бившия лагер по военно обучение на средношколци в Боснек за изграждането на селище за университетски преподаватели.  В замяна са били предложени наколко имота, собственост на фирмата и шефка от МРРБ избрала сградата в Пещера, разкриха сведетели по време на делото.

Пред съда свидетелите заявиха, че МРРБ, което е принципал на имота в Боснек, е било в течение на процедурата. Оттам са настоявали за бързото й финализиране.  За законността на сделката са правени консултации и с Окръжна прокуратура.

Както в ipernik вече е писано, скандалната трампа беше финализирана през февруари 2009 г. 65 дка в пернишкото село Боснек в най-хубавата част на планината Витоша са били оценени на 1,2 милиона лева. Толкова е посочената стойност и на неизползваемата сграда в Пещера. Строежът й е започнал преди повече от  20 години.  За отварянето й като почивна база ще са нужни поне няколко милиона, иначе няма как чиновник да кара ваканцията си в нея. В същото време пазарната цена на златния имот под Витоша, където някога беше лагерът за ученическо военно обучение е многократно над скалъпитените 1,2 милиона лева. От някогашните бунгала там не е останала и следа, стоят само бетонните основи. Теренът обаче има инфраструктура, ток и вода.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.