iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


48 души се явиха на поправителната сесия по БЕЛ вчера

48 души се явиха на поправителната сесия по БЕЛ вчера 08_1409298719

Вчера 48 души в област Перник се явиха на августовската сесия по български език и литература от държавните зрелостни изпити. Тя е известна като поправителна.

От 59 души, подали заявления за препитването, 10-има не са се явили, а един не е бил допуснат заради неуспешно завършване на 12 клас, съобщи началникът на РИО Ваня Коконова.

Матурата се проведе в професионалната гимназия по икономика в Перник и техническата професионална гимназия „Н. Й. Вапцаров” в Радомир.

„Дебне каменният град“ по стихотворението на Христо Смирненски „Цветарка“ се падна като 41 въпрос на държавния зрелостен изпит. Зрелостниците можеха да избират между две възможности – да пишат есе или интерпретативно съчинение върху творбата, която авторът е написал през 1922 г. Успешното представяне носи на зрелостниците максимум 30 точки.

Матурата съдържаше 40 тестови задачи, които компютърът избра рано сутринта измежду 11 милиона комбинации. З0 задачи от тях бяха от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един верен. Вярното решение носи по 1 точка. Останалите 10 задачи бяха със свободен отговор и носят различен брой точки. Правилно решените тестови задачи ще се оценяват със 70 точки.

Резултатите от държавните зрелостни изпити ще се обявят до 12 септември.

Изпитният вариант и верните отговори вече са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката.

В страната на матурата се явиха общо 2 973 младежи. 929 зрелостници са се отказали от възможността да положат задължителния за завършване на средно образование изпит.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.