iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


България е на последните места по финансиране на образованието

България е на последните места по финансиране на образованието 02_1424080351

Доклад от Брюксел показва, че България остава далеч от европейските нива на финансиране на образованието. Докладът е за средствата, отпуснати за сектора от държавите в ЕС (без Германия, Португалия, Кипър, Лихтенщайн и Македония).

През 2014 г. страната ни е отделила 1.566 млрд. евро - със 74 млн. евро повече спрямо предходната година. Според друг доклад на Еврокомисията бюджетът за образование и наука у нас като дял от БВП е 3.5%, докато средното за ЕС е 5.3 на сто. Така България остава на предпоследно място по финансиране на сектора. След нас е само Румъния, която отделя около 3% от БВП за образование и наука, сочат данните на ЕК. Бюджетът на северната ни съседка за м.г. е 4.7 млрд. евро.

Според данните от доклада има държави, които са по-малки от България, но отделят повече средства за образованието и научните изследвания. Латвия например е отделила 580.527 млн. евро, но тези средства представляват 5.5% от БВП. Подобен пример е и Малта - бюджетът за сектора е 393.537 млн., или 5.9% от БВП. Забележителен пример дава Естония, която отделя 1.241 млрд. евро - 6.4% от брутния продукт на страната.

С най-много средства могат да се похвалят образователните системи във Великобритания, Франция и Финландия. Скандинавската държава, известна с високите си постижения в международните изследвания за грамотност, е отделила 6.3 на сто от БВП, което представлява точно 6.666 млрд. евро. На Острова се отделят близо 93.522 млрд. евро, което е 6.1% от БВП, като се има предвид, че от 2010 г. досега финансирането е намаляло с 0.7 процентни пункта. Същото ниво на финансиране отчита Франция. Там за училищата, университетите и научните изследвания са отделени 80.766 млрд. евро (6.1% от БВП). Безспорен фаворит по отношение на финансирането на сектора е Дания - държавата е предвидила 7.9% от БВП за финансиране на образованието и науката. Бюджетът се равнява на 10.833 млрд. евро, от тях само за наука са отделени 1.462 млрд. евро - почти колкото бюджета на страната ни за целия сектор - средно, висше образование и научни изследвания.

РАЗМИНАВАНЕ

Инвестициите в образованието са приоритетна област в контекста на "Европа 2020" - стратегията на ЕС за растеж в рамките на десетилетието, се посочва в доклада. Публичните разходи за образование са под натиск в процеса на консолидиране на бюджетите, които пострадаха от икономическата криза и увеличението на дефицитите. Привеждане на средствата за образование в съответствие с европейските параметри е цел №1 в управленската програма на правителството на ГЕРБ. Предвидено е увеличаване на средствата за образование в номинално изражение и като процент от БВП. В бюджета за 2015 г. обаче не личи подобен ангажимент - при обсъждането на проекта в просветната комисия от Министерството на образованието се оплакаха от предварително заложен дефицит за дейности, които са гарантирани от конституцията.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.