iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Църквата отваря гимназии за мениджъри

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Църквата се връща в просветата. Свещеници ще отварят училища за стопански мениджъри. Това предвижда рамковото споразумение със социалното министерство, съобщиха  участници в проекта. В новите школа ще се коват кадри, които да поемат ръководството на манастирските земеделски и животновъдни ферми.

Сега има криза на квалифицирани специалисти и монасите са принудени сами да се справят с управлението на стопанствата си. Парите за отваряне на училищата и заплатите на даскалите ще идват от европейски програми и социалните държавни фондове. Самите класни стаи ще са в постройки върху манастирски земи, но извън самата обител или върху общински терени.

Още от август започва сформирането на работни групи по клаузите в споразумението за сътрудничество между Българската православна църква и социалното министерство. Очаква се до септември – октомври вече нещата да са изяснени документално и да се знае по кои програми ще се кандидатства за финансиране.

По същото споразумение ще се отварят и приюти към манастирите. Ще се възстановяват стари такива, изоставени от 1944 г. Такива сгради има край Рилския и Бачковския манастири, в Търново и в още няколко големи града в страната. Приютите няма как да са в самите манастири, обясниха монаси. В дадена обител оивее само братството, отделно от светския живот. Няма възможност вътре да бъдат пуснати и цивилни, които да се възпитават с труд, категорични са хората в расо.

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.