iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дух Свети за учениците в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - водосвет за началото на учебната година

 

Бял гълъб в храма ознаменума новата учебна година в Перник. За първи път първият учебен ден – 15 септември  започна с водосвет в храма „Св. Иван Рилски” по желание на Духовния обществен съвет и общинската управа. Обредът за здраве, успех и благополучие през новата учебна година на всички ученици, учители, родители от Перник и на всички жители на града отслужиха пренастоятелят на храма от Николай Колев и отец Борис Котев и певци от църковния хор.

Със запалени свещици в ръце, молитвено в храма присътваха кметът на Перник Росица Янакиева, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова, директорът на дирекцията за култура и образование към Община Перник Илинка Никифорова, експерти с сферата на образованието, учители, родители.

Училището е рожба на Църквата и връзката помежду им води до повече хармония в живота ни, припомниха отците. Да са отворени душите на децата за добрата наука и познание и да са облагородени сърцата на учениците, за да няма в тях злоба, агресия и ненавист, благопожелаха те.

Кметът Янакиева, която е лично съпричастна на делата на Духовния обществен съвет, благодари на свещенослужителите и изрази надежда с Божието благословение учебната  година да е благотворна и с добри резултати.

Водосветът беше предшестван от добра поличба. Преди началото в храма летеше бял гълъб.  Дух свети ще закриля децата ни, си казаха тези, които го видяха.

За откриването на учебната година много от пернишките училища поканиха свещеници за отслужване на водосвети.

Кметът Росица Янакиева беше  при учениците в ХVІ Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" и в основното училище в Драгичево, които са с обновена материална база.

Областният управител инж. Иво Петров беше на тържественото откриване на новата учебна година в ПМГ "Христо Смирненски" и в ОУ "Св. Иван Рилски" в Перник, а народният представител Ирена Соколова пожела на добър час на учениците от XI -то ОУ "Елин Пелин" в  Перник, където тя до неотдавна е работила.

Около 7000 са учениците в местните училища  тази година, по предварителни данни първокласниците са 739.

На всички първокласници от ПФК Миньор раздадоха жълто-черни  тетрадки,  в които да напишат първите си букви.

 

Молитва преди училище

 

Милостиви Боже,

Ти си вечната премъдрост и извор на духовната светлина и на познанието. Прати ми благодатта на Светия Твой Дух, за да просвети моя ум и моето сърце и да премахне всяка душевна ленивост. Защото с Твоята благодатна помощ  по-лесно ще усвоявам всяко полезно знание, ще разбирам учението, което ни се преподава, ще бъда прилежен ученик и няма да серазсейвам и да забравям задълженията си. Нека винаги душата ми бъде открита за добрата наука и за истинското знание, чрез които да обогатя ума си, да облагородя сърцето си, да позная Тебе, най-висшата мъдрост и благост, и да послужа на близките и на народа си. Амин!

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.