iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Думата "педераст" включена в помагало за първи клас

Думата "педераст" включена в помагало за първи клас 12_1418024168

7-годишните ще се учат от помагало за първи клас на правописа на думичката “педераст”.

Голяма част от родителите са възмутени и бесни от “загрижеността” на авторите навреме да научат малчуганите как да пишат стриптийз, скудоумен, бръмбазък, континуум, структуроопределящ, луминисценция, пиктограма, куртоазия, темпорален и т.н.

Въпросното помагало, което се нарича “Лесен правопис. Учебно помагало за малки и големи”, е с автори Неда Милева и доц. Лиляна Василева. На първите страници е посочено, че “Тази книжка е полезна както за първолачетата, така и за техните батковци, каки, майки, бащи, та дори и за някои баби и дядовци”.

Ето какво споделят възмутени родители във фейсбук:

„Колеги езиковеди, може ли някак да обясните на майките на първокласниците как така първата думичка на тази страница в помагало за І клас е педераст? Раздали са го вчера на децата в софийски училища, а вероятно и по други места.

Една майка си е направила труда да поизвади част от много необходимите за първокласниците думи: „Какво чудесно пособие са раздали на дечицата! Браво, ще се научат да пишат правилно!

Ето например някои полезни думички, с които често се обиждаме и трябва да знаем да изписваме без грешки (включени в речника към помагалото): педераст, боклук, бракма, негър, недъгав, зяпльо, идиот, изрод, мушмурок, тъпанар, чорльо, цървулан, скудоумен, кюмюр, калабалък, бръмбазък, смърдеж, смърдя, усмърдявам, будалкам.

Важно е също децата отрано да научат думи като: бардак, резил, платоничен, дашен, жартиера, сутиен, съблазън, бременност, стриптийз, екшън, стендбай, суитшърт, риалити, татуировка, чейндж, шоу, шоута, хип-хоп, ноу-хау, мач реванш, хеттрик и шорттрек.

Напълно уместно авторите са обърнали внимание на някои често употребявани прибори и пособия от ежедневието: двуцевка, втулка, пеленгатор, жлеб, обтегач, каптаж, куплунг, лайстна, тенекеджийница, фасонка, фасонки (според децата ударението е на „о“), префасонирам.

Включени са и някои модерни професии като: футурист, неврастеник, терапевт, рапър, връзкар, щурмовак и фелдфебел.
Ето и някои открития, на които се натъкнах: раззема (ако може някой да ми го обясни), лющилник (??), челядинка, чучулат, шестостранник и сапуниерка (не знаех, че така се пише, честно), трансакция (и за това трябваше да се замисля).

Разбира се, не са забравени и по-префърцунени думички, с които да вземете акъла на околните: зефир, континуум, структуроопределящ, луминисценция, пиктограма, куртоазия, темпорален, овчедушен, бяло-зелено-червен, магнитуд, невропатологичен, ферментационна, политико-икономически, бранденбургски, звуконепроницаем и учебно-възпитателен.

Вчера на родителската среща учителката от занималнята ми обърна внимание – някое дете търсило „покривка“ или нещо подобно и не могло да открие думата, но се натъкнало на „педераст“ и съответно целият следобед е паднало гоооляяяямо учене! Както каза учителката, лошото е, че са я научили и тези, които не са я знаели, а хубавото е, че поне са видели как се пише.“

Едната авторка, мили ми колеги, дори е горд доцент в Института по бг език! Май ще си изхвърля тапиите”.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.