iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Еропейският политехнически университет се готви да отбележи първата си година

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Еропейският политехнически университет в Перник  се готви да отбележи първата си годишнина.  
За празник на университета е избран 10 юни, денят в който Народното събрание взе решение за неговото създаване. 

По този повод в продължение на два дни – на  9 и 10 юни, Перник ще се превърне в столица на световната научна мисъл с провеждането на двудневна научна конференция, участие в която са потвърдили водещи в своята област учени от света и страната. сред които проф. дтн Карл Енсфелнер- зам. ректор на Университета по приложни науки в австрийския град Кремс, проф. д-р Хюсеин Зедан от университет "Де Монфорт", Лестър, Великобритания, световно известният акад. Ричард Ингланд от Международната академия по архитектура.

За първи път, университет само на 1 година ще организира международна научна конференция, похвали се на пресконференция вчера президентът на пернишкия ВУЗ Тошко Кръстев. 

Идеята е форумът да се провежда всяка година на тази дата под формата на междууниверситетска конференция, а в последствие да се организират и тематични научни форуми от различните департаменти на висшето училище.

В рамките на научната конференция ще се проведе и кръгла маса на тема: „Иновации в образованието”, също с международно участие.

По време на честванията в Перник ще има шествие на студентите и гостите, което ще тръгне от храм „Св. Иван Рилски” и ще продължи към Двореца на културата. По време на официалната церемония за годишнината, след академичните слова и приветствията от гостите, ще бъдат присъдени и две почетни звания "Доктор хонорис кауза".

От ръководството на университета запазиха в тайна имената на удостоените, но уточниха, че са българин и чужденец, популярни в своите области и с международно признание. При откриването на ВУЗ-а в Перник беше предложено със почетното звание да бъде удостоен и премиерът Бойко Борисов, но вероятно от скромност, той отказал.

По време на тръжествата за първи път ще прозвучи и химнът на ЕПУ.

Желанието на ръководството е колкото се може повече перничани да станат съпричастни към академичните празненства. Затова ще има и съпътстващи прояви- спортни състезания, изложба- живопис и поетична вечер.

Обявен е литературен конкурс за есе, разказ или стихотворение на тема „Европейски ценности и култура”.

Че честванията специално са поканени посланиците на страните-членки на ЕС, на САЩ, Русия, Китай, Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Казахстан, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Алжир, Египет, Тунис, Мароко, Сирия, Индия, Судан, Нигерия.

Глобалната визия за развитието на Европейския политехнически университет, макар и само на една година, е това да бъде университет за устойчиво развитие, обясни Тошко Кръстев. Наесен се очаква студентите да са не по-малко от 300, при около 90 в момента.  Намерен е и сериозен инвеститор за довършване на учебната сграда - вблизост до болницата и общежитието в Пригоровия район, които са собственост на университета.

Редактор: Стояна Здравкова

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.