iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Езиковата в Перник се включва в Европейския ден на езиците

Езиковата в Перник се включва в Европейския ден на езиците 09_1474700643

За 15-поредна година ГПЧЕ „Симеон Радев” в Перник ще се включи в отбелязването на Европейския ден на езиците. Това съобщиха от учебното заведение. По този повод гимназията организира Кръгла маса на тема „Защо изучаваме чужди езици?”, в която ще вземат участие представители на различни паралелки с чуждоезиков профил, изучаващи като първи или втори чужд език английски, немски, френски, испански или руски. Освен дискусия, събитието ще предложи и интересна информация за културата на различните страни, ще бъдат направени паралели на лексикално равнище между българския и чуждите езици, изучавани в училището. Кръглата маса ще се проведе на 26.09 от 10.30 в сградата на ГПЧЕ „Симеон Радев”.

От 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември по инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург.

За отбелязването му се организират разнообразни събития: занимания за и с деца, телевизионни и радио програми, езикови работилници и конференции. Националните органи и партньорите имат свободата да организират активности от различно естество.

Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.