iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Г-жа Дора Бакояни стана ‚Доктор Хонорис Кауза на ЕПУ

Г-жа Дора Бакояни стана ‚Доктор Хонорис Кауза“ на ЕПУ сн.viaranews.com

Вчера бе официалната церемония по връчване на почетното звание „Доктор Хонорис Кауза“ на Политехническия университет в Перник. Почетната докторска степен получи депутатът от Гръцкия парламент и председател на партия „Нова демокрация” Дора Бакояни.

Преди да прочете решението на Академичния съвет по този повод ректорът проф. дхн Иван Петков припомни ярката биография на Бакуяни.  Тя е родена в Атина  през 1954 г. и е дъщеря на бившия премиер Константин Мицотакис.  Дамата е и виден гръцки политик, тя е първата жена кмет на Атина, първата жена - външен министър на страната, три пъти депутат от своята партия. Била е председател на Съвета за сигурност на ООН и председател на ОССЕ.   Бакояни е определяна и за “Кмет номер едно в света“  от агенция „Градски кметове“.

Почетното звание Дора Бакояни получи за приноса й към мисията на университета и утвърждаването на неговите ценности в стремежа на неговото ръководство за превръщането му в международна академична среда от различни етноси, религии и култури.

Гръцката депутатка с впечатляваща външност  произнесе също така впечатляваща политическа, но и човешка и майчинска реч с препратки в историческото минало на двете страни. В знак на благодарност за оказаната й чест тя подчерта, че приема присъденото й звание не само като лична привилегия, а и като израз на голямото приятелство и сътрудничество между България и Гърция.  Бакояни даде напътствия на студентите да бъдат отговорни и лидери и да работят за единението на Европа, за да я изведат до нови висоти. Тя припомни, че византийският император наричал българския цар „брат”, а другите велможи синове и подчерта,  че историческите връзки между двете ни древни държави са по-стари от всички други в Европа.

Гост на събитието беше посланикът на Гърция в България  Н. Пр. Трасивулос Стаматопулос. Церемонията уважиха областният управител на Перник Иво Петров, общински съветници, преподаватели и студенти от ЕПУ. Със закъснение пристигна и Стефан Софиянски.

Водещи на церемонията бяха българинът Ники и студентката в първи курс по зелена енергетика Мая. Тя е от гръцка Македония, но отлично се справяше на български.

От името на студентския съвет Дора Бакуяни получи разкошен букет рози и каза заради близкото разстояние до Атина ще ги занесе непокътнати и утре те ще бъдат така свежи и красиви.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.