iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Географията беше предпочитана от зрелостниците от област Перник

Географията беше предпочитана от зрелостниците от област Перник 05_1400846045

Географията беше предпочитана от зрелостниците от област Перник за втори държавен изпит. По този предмет на изпит се явиха общо 353 ученици. Това каза началникът на регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова.

Тази година на матурата по желание са завили желание за участие 996 ученици, но на изпита се явиха 951.

Вторият по интерес е „Философски цикъл” . На него се явиха 197 от 204 заявили. На едно добро място сред избора на нашите ученици е английския език, където се явиха 160.

„Характерно за нашата област, е че английския език е сред трите най-предпочитани и избирани предмети за втори ДЗИ. За първи път имаме и ученик, който се явява на изпит по испански език. По двама се явиха на физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и френски език”, коментира Коконова.

Във всички училища в Региона започна нормално изпитния ден. Всички успяха да отворят и размножат изпитните материали. Точно в 8.30 беше дадено началото в цялата област.

947 седмокласници пък се явиха на втория изпит от националното външно оценяване по математика. На тях резултатите ще бъдат готови до 4-ти юни. Тогава ще бъде изпита за проверка на способностите по изобразително изкуство. За него 104 ученици, са подали заявления да участват.

„За първа година ще правим изпит и по проверка на способностите по спорт, тъй като СОУ „Петко Р. Славейков” заяви желание за прием по профил спорт. На 31 май и 1-ви юни са изпитите по спорт. Те се провеждат от самото училище, което извършва приема”, уточни Коконова.

На 9 юни е датата, на която ще излязат резултати от ДЗИ. Освен за първи и втори задължителни зрелостни изпити , ние имаме и 6 ученици, които са заявили желание да се явят на трети изпит – един по математика, двама по философски цикъл и трима по английски език. Така, че следващата седмица ще се проведат тези изпити, допълни Коконова.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.