iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И в Перник не достигат учители

И в Перник не достигат учители 08_1440507071

Остър недостиг на учители дни преди началото на новата учебна година има и в Перник, като според справката в миньорския град се търсят най-много педагози по чужди езици, биология, както и начални учители.

По данни на регионалните инспекторати около 1500 преподаватели се търсят в цялата страна. Нужните специалисти обаче може да се окажат много повече, тъй като Министерството на образованието не води централизирана статистика.

Проблемът с недостига на педагогически персонал се задълбочава с всяка изминала година. Младите преподаватели са рядкост или изключение. За сериозния недостиг на педагогически персонал предупреждават и синдиактите. Според изчисленията на профсъюзите около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда. Проблемът се задълбочава и заради така нареченото изтичане на мозъци зад граница. Сериозният недостиг на педагогически персонал е особено осезаем в предучилищното и началното образование. Търсят се най-вече кадри с чужд език, както и учители по природо-математическите науки. Ниското заплащане продължава да бъде един от основините фактори, отблъскващ младите от професията. Обещанията от страна на правителството са от първи октомври възнагражденията на учителите да нарастнат с 10 %. Представителите на синдикатите обаче настояват за по-големи увеличения. В същото време десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. В големите градове, обаче битката за най-малките ученици продължава. Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, но в други все още има свободни места.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.