iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Има повече желаещи да учат фармация, отколкото стоматология

Има повече желаещи да учат фармация, отколкото стоматология 07_1404377910

В столичния Медицински университет има повече желаещи да учат фармация, отколкото стоматология. Желаещите да се развиват в лекарствената индустрия тази година са над 400 за разлика от кандидатите да следват дентална медицина, които са малко над 300.

В предишни години пропорцията беше точно обратната - тийнейджърите се редяха на опашка, за да се занимават със зъболечение, което е една от най-престижните и доходни дейности. Тази кампания обаче за едно място ще се състезават по трима кандидати, а за фар­мацията - по четирима, пише вестник "Преса", цитиран от cross.bg. „Фармацията е една от най-сериозно растящите и най-добре платени индустрии", поясниха от университета новата мода. И в момента десетки чуждестранни фирми разкриват у нас центрове за клинични изследвания, където професионалисти с подобна квалификация са високо ценени. Родните фарма компании и аптеки също постоянно търсят служители. Прясно дипломиралите се магистри могат да започнат и с 1600-1700 лв. заплата, особено ако се съгласят да работят извън София. В момента известна наша верига е готова да дава по 300-400 лв. отгоре на месец на младите аптекари, които се съгласят ежедневно да пътуват по съседни градове като Перник, Своге, Радомир.

Фаворит на кандидат-студентите обаче продължава да е медицината. Над 700 младежи ще се състезават за стоте места за бъдещи доктори. Днес всички те ще държат изпит по биология, а на 10 юли - по химия. Очаква се резултатите да са готови до средата на юли. В края на юли пък на изпит по моделиране ще се явяват кандидатите за зъботехника. До края на месеца и кандидатите за физиотерапевт ще трябва да са се явили на устен изпит, както и да предадат есе за това каква е мотивацията им да се занимават със здравни грижи и да помагат на нуждаещите се.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.