iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


„Имам богатство с име Родина”

Имам богатство с име Родина”

На 28.02.2014 г. Обединен детски комплекс – Перник бе домакин на поредната представителна изява - „Средищното училище – средище на родолюбие”, организирана от РИО – Перник и четиринадесетте средищни училища от област Перник, работещи по проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Инициативата бе посветена на 3 март – национален празник на Република България.
„Имам богатство с име Родина” бе мотото, което обедини участниците в изявата. Под неумолимия ход на пясъчния часовник, два отбора в състав от 5 ученици, от 5 средищни училища, премериха сили и отговаряха на въпроси от викторина, свързана с развоя на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. В „паузите” отборите разпознаваха по инструментално изпълнение възрожденски песни. Особена емоционалност извика изпълнението на възрожденските песни от ученици, към което се присъедини и публиката, често ставаща на крака, за да изрази възхищението си.
В оспорвана битка влязоха отборите „Радецки” и „Хвърковата чета”. Втори кръг от състезанието бе сглобяване на пъзел, представящ исторически паметник. Монументът на връх Шипка и панорамата „Плевенска епопея” не затрудниха отборите, както и позиционирането на паметници на картата на България.
Водеща на състезанието бе госпожа Елза Любенова – възпитател в XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Перник.
Празникът бе огласен от музикални и танцови изпълнения на ученици от Радомир, Трън, Батановци, Гълъбник, Дивотино.
В съседна зала всички училища подредиха тематична изложба с ученическо творчество.
Госпожа Ваня Коконова, началник на РИО – Перник и регионален координатор по проекта, раздаде награди на отличилите се в битката за знания и на всички средищни училища – средища на родолюбие.
Залата се оказа малка, за да побере всички желаещи да присъстват на родолюбивото мероприятие.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.