iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Инкриминират нападенията срещу учители

Инкриминират нападенията  срещу учители 03_1427111324

Физическите посегателства и нападките срещу учителите трябва да бъдат инкриминари, призова министърът на образованието проф. Тодор Танев.

Насилието и неуважението в училище е сред основните проблеми, а за дрогата се говори все по-малко. Затова МОН ще работи заедно с МВР за преодоляването на тези проблеми.

Втората стъпка по пътя на реформирането на българското образование е засилването на социалната корпоративна отговорност. За целта МОН ще учреди награда на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви, която ще се присъжда за меценатство в областта на образованието и науката. МОН предлага да се разработи план за въвеждане на информационните технологии в училище.

Министерството ще предложи и промени в двустепенната система на образованието, защото според Танев тя не работи добре. "Налице е вакуум на връзката между образование и производство, както и между образование и наука", посочи министърът. За преодоляване на проблема от МОН предлагат въвеждане на 4-степенна образователна система.

"Първата степен ще бъде предучилищното и училищното образование, а втората – колежанското. То ще предлага професионално образование и майсторска диплома. Ако ученикът пожелае да учи още една година, той ще получи и колежанско образование. Дипломата ще дава възможности и за кандидатстване във висши учебни заведения. Колежите ще бъдат нови звена, но с обвързаност с местните професионални гимназии", поясни Танев.

Третата степен ще бъде висшето образование, но промени ще има и в неговата структура. Освен факултетите, вече и департаментите ще бъдат основни университетски звена. Последната стълба ще бъдат Центровете за върхови постижения. Те ще съчетават в себе си изследователска и производствена дейност.

За постигане на приоритетите МОН ще предложи промени в три закона – Закона за професионалното образование, Закона за висшето образование, както и в Закона за научните изследвания.

Тодор Танев обяви още, че майчиният език ще бъде задължително избираема дисциплина. Предметът нито ще отпадне, нито ще бъде задължителен.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

01-Април-2016

31-Март-2016

01-Април-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.