iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Класическата гимназия в София ще ползва две сгради

Класическата гимназия в София ще ползва две сгради 02_1423127447

Сагата със сградата за Класическата гимназия стигна до развръзка след близо година и половина, като елитното школо ще ползва два имота - ремонтираната с европейски средства сграда в "Модерно предградие" и тази в центъра до Женския пазар.

"След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. "Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище", съобщават от Министерството на културата. От там обясниха пред "Сега", че учениците ще се върнат там до месец. Сградата в центъра ще се ползва за профилираното обучение на учениците от 11-и и 12-и клас, които са около 200, както и за извънкласните занятия. Като мотив се посочва, че така ще може да се ползва пълноценно капацитетът на преподавателите от Софийския университет и БАН.

Драмата с гимназията започна през 2013 г. с началото на учебната година заради закъснял ремонт. След като занятията бяха временно преместени в центъра, ученици, родители и учители не се разбраха къде да се установи школото. Според едната страна толкова старо и елитно училище трябва да е в центъра, а не в краен квартал като "Модерно предградие". От другата страна застанаха родители и учители, които искат занятията да са в новоремонтираната сграда, защото другата не е безопасна. Представяха се различни експертизи, заведоха се и жалби в съда. Заради липсата на решение възникна опасност министерството да връща 2.1 млн. лв. за ремонта на Брюксел, тъй като според европейските изисквания обектът трябва да се ползва 5 г. по предназначение, т.е. за учениците от това, а не от друго училище.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.