iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кракра Пернишки оживя във Военноисторическия музей

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Войводата Кракра Пернишки оживя в Националния военноисторически музей в София на 1 юни.

Отбор от основно училище "Св. Иван Рилски" в Перник се представи на заключителната част от националното състезание "Познавам ли моята България?" на 1 юни -Деня на детето. Надпреварата беше  в Националния военноисторически музей в София , в партньорство с "Камея дизайн".

Знания по история и география на България премериха пет отбора – победители в проведените регионални надпревари в страната – Клисура, Момчиловци, Смолян, София и Перник.

В първия кръг отборът на ОУ "Св. Иван Рилски"- гр. Перник, облечен в средновековни костюми, представи откъс от пиесата "Легендата за Кракра". Веднага след това оживя историята за Боянската църква, благодарение на учениците от 137 СОУ "Ангел Кънчев", София. Природните и исторически забележителности от родния си град представиха участниците от ОУ "Христо Гандев", Клисура, моделирайки кът от историческия музей в града – гостна стая от ХІХ век. Състезателите от училище "Иван Вазов" в град Смолян обърнаха внимание на необикновената природна красота на своя роден край, преплитайки я с богатата откъм събития и личности история на Родопите. Под звуците на гайди, с песни и стих, учениците от ОУ "Св. Св. Кирил Методий", Момчиловци, се спряха на магическата красота на Родопите и историята на Момчиловата крепост.

Преминавайки по различни маршрути във втория кръг, състезателите показаха завидни познания за историческите паметници на България.

Последният кръг – нареждане на пъзел – окончателно определи местата на отборите: І място с 124 точки – Клисура; ІІ място с 115 точки – София; ІІІ място с 113 точки – Смолян; ІV място с 112 точки – Перник; V място с 108 точки – Момчиловци.

3D хартиени макети на исторически и природни обекти, голяма карта на България, пъзели, разкази, песни и танци бяха част от забавното състезание.

Участниците получиха много награди, осигурени от организаторите на състезанието, "Егмонд България", AIRFIX Club и футболен клуб ЦСКА.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.