iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Министерство на отбраната иска да мобилизира и жени, освен мъже

Министерство на отбраната иска да мобилизира и жени, освен мъже 02_1456381642

Идеята на Министерството на отбраната (МО) да създаде резерв за военно време стана още по-абсурдна, като освен мъжете между 18 и 32 г. на регистрация към военните окръжия, а при война и на мобилизация ще подлежат и жени. Това е записано в промени в Закона за резерва, които МО е подготвило, но все още не е публикувало.

За включването на жените в мобилизационния резерв съобщи радио "Дарик", а информацията беше потвърдена от МО. Обяснението на министерството е, че при война може да се наложи да се мобилизират и дами, например медицински сестри. Подобна аргументация обаче е доста странна, тъй като медицинските лица, както и служителите на БДЖ се водят в специални регистри, които влизат в сила по време на война.

Министърът на отбраната Николай Ненчев направи опит да внесе яснота, но ефектът беше точно обратен. "Правим регистър на всички младежи. Тези списъци са ни необходими в случай на война или възникване на конкретно напрежение", заяви вчера той. Аргументът е странен, тъй като във военната доктрина и в стратегията за национална сигурност е записано, че няма пряка опасност от конвенционални военни действия срещу България.

Фактът, че момчетата, на които вече армията ще разчита, не знаят как се стреля, не притеснява министъра. "Ако е необходимо, те ще бъдат призовани и обучени. На този етап подобно нещо не се предвижда", каза Ненчев. От МО уточниха, че обучението ще е 3 седмици. Законовите промени предвиждат създаване на Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

Според министъра завеждането на военен отчет ще става по служебен път, като ще се взимат списъците от ЕСГРАОН и няма да се налага хората да бъдат викани в окръжията. "Няма да имаме срещи с тях, няма да ги призоваваме", гарантира Ненчев. В същото време той посочи, че военните окръжия ще искат да разполагат с информация колко са младежите, на коя възраст са и на каква професионална позиция. Част от тази информация я няма в регистрите на ЕСГРАОН и вероятно ще се стигне до посещение във военното окръжие. Няма яснота как ще се регистрират болните и живеещите в чужбина.

РЕДАКТИРАНЕ

Няколко часа след изказването на Ненчев се наложи МО да уточнява думите на министъра със съобщение, което доста се различаваше от казаното от него. То гласи, че според министъра защитата на отечеството е изконно право на всеки български гражданин. "В Конституцията на Република България, в чл. 59 е записано, че защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин", казва той. Според него младежите, които ще се водят на отчет в Централното военно окръжие, няма да имат никакви задължения по носенето на военна служба и обучение. "Задължение обаче на всички български граждани при война и военно положение е да се явяват на военна подготовка, ако бъдат извикани или призовани", обръща внимание Ненчев.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.