iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Можем да влезем в 41 университета с оценката от матурата

Можем да влезем в 41 университета с оценката от матурата 05_1430721206

През тази година матурата ще бъде вход в 41 от общо 52 висши училища, като така за поредна година се потвърждава тенденцията, че преобладаващата част от университетите ще признават оценката от държавно-зрелостния изпит при кандидатстване за прием. Това съобщиха от образователното министерство.

Така постепенно се увеличават вузовете, които

признават

оценките

от матурите

През 2010 година те бяха 37, а сега са вече 41.

Сред малкото висши училища, които не приемат студенти с оценка от матура са тези по изкуства и спорт, както и УНСС.

В Софийския университет оценката от зрелостен изпит ще е вход в общо 96 от 103 специалности. От тази година матурата дава равни шансове с изпита за вход в Алма матер в историческият факултет. И двете оценки се умножават с коефициент 3. Това правило важи още във Факултета по предучилищна и училищна педагогика, историческия факултет, както и в богословския и др.

В същото време обаче за прием в най-желаната специалност в Софийския университет – психологията, оценката от приемен се умножава по коефициент 3, а бележката от матура има по-малка тежест и се умножава по коефициент – 2,5.

63 500 младежи са се записали за матурата по български език тази година по последни данни. Тазгодишният випуск пък е от 58 745 абитуриенти. Това на практика означава, че 4755 от записаните са младежи от минал випуск, които

все още не са взели диплома за средно

образование и ще направят опит да издържат матурата през май.

Традиционно изпитния материал за зрелостния изпит по български език ще се генерира рано сутринта на 20 май, когато е денят на изпита.

За първа година матурите ще се провеждат само в тези класни стаи, в които има камери. От МОН увериха, че видеонаблюдението ще бъде обезпечено във всички училища, в които зрелостниците ще държат изпит. Предвижда се 5000 изпитни зали да бъдат снабдени с камери.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.