iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Новите учебници за 1-ви и за 5-и клас не са готови

Новите учебници за 1-ви и за 5-и клас не са готови 12_1450190789

Почти невъзможно е новите учебници, с които първолаците и петокласниците трябва да посрещнат новата учебна година, да са готови до 15 септември 2016 г., стана ясно от проект на заповед на министъра на образованието Тодор Танев, с която се дава старт на 7-месечна процедура по оценяване и одобряване на проекти за учебници и учебни комплекти за 1-ви и за 5-и клас.

Според новия училищен закон децата, които на 15 септември 2016 г. постъпват в 1-ви и в 5-и клас, трябва да учат по нови учебници. Първата стъпка за това вече бе направена - макар и със закъснение, бяха приети трите нови образователни стандарта за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. Въз основа на тях трябва да се одобрят и нови учебни програми за съответните класове, които обаче още се бавят. Министър Танев отложи подписването им по молба на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева, докато не се обсъдят всички предложения на преподавателите.

По закон срокът за подаване на проектни предложения е поне 12 месеца, но в случая той е съкратен на 7 месеца поради липсата на достатъчно време. От проектозаповедта става ясно, че издателите трябва да подадат в МОН своите проекти на 5 и 8 август догодина. На 9 август е планирано отварянето на офертите. Така този етап е едва 35 дни преди началото на новата учебна година.

Задачата на МОН се усложнява още повече, тъй като с новия училищен закон беше премахнато ограничението за броя учебници по един предмет. Прогнозите са да има поне по 5-6 учебни комплекта по предмет. За първолаците предметите са 6, а за петокласниците - 16. Затова екипът на министър Танев ще трябва светкавично да оцени десетки книги и да одобри всички, които отговарят на държавния стандарт.

Освен да се издадат заповеди за одобрените учебници и да има срок за обжалвания, какъвто не е предвиден, трябва време за отпечатване на книгите и за тяхното разпространение до 2600-те училища у нас. След това те трябва да бъдат оценени и от учителите дали са пригодни за прилагане в клас. Това означава, че преподавателите ще трябва за броени дни да прочетат по минимум 30 учебни комплекта и да се произнесат по тях. Опасенията са, че така ще пострада и качеството, тъй като, както се "застраховаха" някои от големите издателства у нас, когато се бърза, се допускат грешки. След учителското оценяване пък от МОН трябва да обобщят резултатите, да започне набиране на заявки от кой учебник или комплект колко броя и за кои школа са нужни, чак след което може да се види финалът по отпечатването и доставката на новите учебници.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.