iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да оценяват електронно учебници и помагала

Няма да оценяват електронно учебници и помагала 12_1417433300

Спряха временно електронното оценяване на учебници и помагала. Това беше определено от петчленен състав на Върховния административен съд в хода на дело, заведено по няколко жалби срещу промени в Наредбата за оценяване на учебници.

Първото оспорване е от Асоциация "Българска книга", две са от издателства - "Просвета" и общ иск на "Анубис" и "Булвест 2000", и още две от учителки - Лозка Симеонова от Перник и Добринка Добрева от Попово. Всички те са подали жалба за отмяна на промените в наредбата за оценяване на учебниците, които бяха обнародвани по времето на министър Анелия Клисарова.

Според един от новите текстове всеки учител ще избира по три проекта за учебник за съответния клас и предмет. Изборът ще става чрез електронно гласуване в електронната система за класиране на Министерството на образованието и науката, гласи промяната. Аргументите срещу този текст са, че липсва регламент за осъществяване на контрол върху електронното гласуване при избор на учебниците.

Определението на съда обаче не е окончателно, тъй като за 20 януари е насрочено ново заседание по делото. Едва след това ще има решение на върховните магистрати. Друга съществена промяна в наредбата е, че процедурата за нов учебник може да се открива и при непроменени учебни програми. Това е възможно след 4-годишно използване на учебника и след извършен анализ и обективна оценка на ефективността и приложимостта му в учебния процес. Към момента тази разпоредба е действаща и не е отменена от съда.

ИДЕИ

Клисарова не успя да реализира идеята си учениците до VIII клас да учат само по един учебник по предмет. Според сега действащия Закон за народната просвета обаче министърът на образованието одобрява учебниците, "но не повече от три учебника по един предмет за всеки клас". Новият просветен министър Тодор Танев лансира друга идея - да има по два учебника. В същото време в проектозакона, който депутатът Милена Дамянова и нейни колеги от ГЕРБ вече внесоха в парламента, се предвижда да се одобряват неограничен брой учебници, стига да отговарят на определени изисквания.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.