iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Обсъждаха финансирането на частните училища

Обсъждаха финансирането на частните училища 02_1423225506

Основните теми на дебатите по проектозакона за училищното образование в парламента бяха финансирането на частните учебни заведения с пари от държавата и броят на учебниците.

Възможността частните детски градини и училища да получават субсидия от хазната, въвеждане на домашното образование и неограничен брой учебници, които отговарят на държавните стандарти по съответния предмет, са сред най-важните предложения за реформи в сектора. Наред с това се предвижда и въвеждането на дълго обсъжданата нова образователна структура, при която основното образование ще се завършва в VII клас, а гимназията се разделя на два етапа - до X и до XII клас. Успоредно с проекта на ГЕРБ депутатите обсъждаха и проектозакона за народната просвета на БСП, който предвижда образованието да е задължително до XII клас, а гимназиалният етап да е само един - от VIII до XII клас. Соцдепутатите предлагат учебникът по предмет да е само един.

Проектът на ГЕРБ бе критикуван от БСП и АБВ заради възможността и частните училища да получават държавни пари. Според червените депутати новият закон трябва да гарантира качествено образование за всяко дете независимо от материалното състояние на родителите. Вносителят на законопроекта и шеф на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) припомни, че за финансирането на частните училища има преходен период и промяната ще влезе в сила от 2018 г. От ГЕРБ се позоваха и на решенията на Комисията за защита от дискриминация, че училищата са равнопоставени независимо от собствеността. Според Снежана Дукова годишно за финансирането на частните училища ще са необходими около 15 млн. лв. "Проектът е част от животоспасяващото лечение на българската образователна система. Ние вече тичаме в обратната посока", подкрепи я и Дамянова.

Критики отнесе и възможността за използването на неограничен брой учебници. "Агенти на издателствата ще обикалят учителите и с подаръци и дори с пари ще ги приканват да избират техния учебник", обяви Стоян Мирчев от БСП.

Въпреки резервите си парламентаристите на Георги Първанов подкрепиха проекта на ГЕРБ на първо четене. Зад него застанаха и реформаторите, Патриотичният фронт и бившите съпартийци на Николай Бареков от БДЦ.

------ПАС

Лидерът на ДПС Лютви Местан похвали ГЕРБ, че внася проекта в първите месеци на правителството. "Така скъсвате с една неприятна практика този устройствен закон да се предлага в последните месеци от управлението", посочи той. Според него обаче "имаме истинска драма с названието на законопроекта". "Защо се отказваме от просветата - знанието е синоним на светлината. Не бива с лека ръка да се отказваме от тези устойчиви символи на националната идентичност", обяви Местан. Той цитира данни от изследване, според което от училище отпадат не просто ромските деца, а онези, които не са минали през детската градина. "Не повече от 200 млн. лв. са необходими, за да има детски градини във всички ромски квартали", съобщи лидерът на ДПС. Той се обърна към просветния министър Тодор Танев с думите, че в момента системата за външно оценяване е квазисистема. "Това е огромната пропаст - разминаването между високите средните оценки, които имаме за различните класове от външното оценяване, и устойчивото движение към последните места според международните системи за оценяване", заяви Местан и предложи да има стандарт за оценяване на матурите.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.