iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Одобряват всички предложения за прием след 7 и 8 клас

Одобряват всички предложения за прием след 7 и 8 клас 01_1421997972

Ще бъдат одобрени всички предложения на директорите на училищата на територията на област Перник за държавния план-прием след 7 и 8 клас през учебната 2015/2016, стана ясно след провеждането на първото заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Подкрепата на професионалното образование е държавен приоритет. Перник, за разлика от повечето региони в страната се отличава с план-прием, който дава сериозен превес на професионалното пред общото или профилирано образование. Разпределението на средно предложените паралелки в държавните и общински училища е 67% в професионалното образование и 33% в общото образование.

След завършен 7 клас общообразователните паралелки са 47% от общия брой и са разпределени предимно в гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев”, ПМГ „Христо Смирненски” и други училища, които имат традиционен прием след 7 клас. Останалите 53% са за професионалните гимназии.

В предложенията за изминали години, както и в тези в тазгодишните план-прием, броят на учениците, завършили 7 клас е по-голям в сравнение с броя на местата в паралелките. За да участват в класирането, възпитаниците трябва положат успешно приемните изпити по български език и литература и математика. Това е причината балансът при приема на избралите да кандидатстват след 7 клас да бъде положителен. Средно 650 са били учениците, положили успешно изпитите и участвали в класирането през миналите години. За всички от тях са били осигурени места.

Предложенията за приема за след завършено основно образование е следният: 73% от предложените места са по професии и 27% са по профили.

„Балансирането на план-приема след завършено основно образование е по-сложно, тъй като се предлагат повече паралелки, отколкото е броят на завършващите ученици. Когато има повече места, се дава по-голям избор на учениците да изберат паралелка, в която да кандидатстват и да се запишат, за да продължат своето обучение. Поради това не се предвижда намаляване на броя им, заяви началникът на РИО Ваня Коконова.

На заседанието бе засегната и темата за връзката между бизнеса и училищата. Чрез нея ще бъде предоставена възможността на учениците да придобият необходимия опит по специалността, която изучават.

Източник: perniktoday.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.