iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отлага се завръщането на Класическата гимназия

Отлага се завръщането на Класическата гимназия 03_1425552740

Отново проверяват за азбест Класическата гимназия в сградата в кв. „Модерно предградие”. Изненадващата проверка бе извършена със заповед на здравното министерство, а от културното ведомство не са подозирали за нея.

Така завръщането на Класическата гимназия на ул. „Баба” се отлага, докато не станат ясни резултатите от проверката.

„Преместването” на гимназията беше осуетено и от поредните протести и контрапротести на родители, учители и ученици, които се проведоха пред сградата на НГДЕК в „Модерно предградие” и пред 13-о ОУ. Едната група протестиращи са против връщането на гимназията на ул. „Баба”. Те са категорични, че мястото на престижната гимназия е в центъра – в сградата на 13-о ОУ, където НГДЕК беше временно настанена, докато приключи ремонтът на сградата на ул. „Баба” на стойност 2,2 млн. лв от еврофондовете. Освен това според част от родителите на деца от гимназията в училището в „Модерно предградие” има азбест и те са категорични, че

няма да изложат здравето на децата си на опасност

Друга група учители, родители и ученици пък подкрепят завръщането на НГДЕК на ул. „Баба” и така сагата около мястото на Класическата гимназия продължава вече две години.

По предварителни данни извънредната проверка за азбест показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонтираната сграда, до която учениците нямали достъп, обясни вчера министърът на културата Вежди Рашидов. Той обясни, че ако децата не се завърнат в сградата на ул. „Баба”, самият той носи отговорност пред закона и дори

го грозят от пет до десет години затвор

Ако учениците не се завърнат, министерството ще бъде на загуба с 2,2 млн. лв., които са похарчени за ремонта.

Рашидов допълни, че очаква още днес децата да бъдат на училище в „Модерно предградие”.

Директорката на НГДЕК Мариела Папазова пък обясни как от години преговаря с четири поредни министри Класическата гимназия да остане в центъра за постоянно, но опитите й удряли на камък. И така, след като вече всички алтернативи са изчерпани, тя е издала заповед за възобновяване на учебния процес в старата си сграда. Папазова коментира, че все пак е положително, че 13-о ОУ до Женския пазар остава филиал на Класическата гимназия и така училището ще има възможност да приема ученици и след 4-ти клас.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.