iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Отлагат учебниците за първи и пети клас с една година

Отлагат учебниците за първи и пети клас с една година 04_1460094080

Първолаците и петокласниците ще почакат още 1 г., за да се сдобият с нови учебници, като през 2016/17 г. те ще изучават всички предмети по досегашните си книги, но учителите ще трябва да нагодят старото съдържание към новите учебни програми.

За целта ще получат методически указания от просветното министерство. Само по история за 5-и клас ще има нов учебник (тъй като само тук има съществени различия със старата програма), който може да е готов през октомври. Това се разбра след финалната среща между МОН и издателите, които вчера подписаха двустранно споразумение.

Решението означава, че учителите ще трябва да допълват уроците съобразно заложените нови теми, или пък да премахват част от съдържанието, което според новите програми отпада. За целта просветното ведомство ще им подготви методически указания как да преподават нов материал по стари учебници, защото към тях няма да има никакви допечатки, притурки, свитъци и т.н., както се обмисляше. Просветният министър Меглена Кунева обясни, че й предстоят информационни срещи с над 3000 учители, планирани са и обучения на преподавателите.

Не е ясно как 23-мата експерти в МОН по предучилищно и училищно образование ще успеят да обхванат хилядите преподаватели у нас. На въпрос дали учителите, особено от селата и малките населени места, ще могат да се справят с преподаването на нови теми, които обаче не са описани в учебниците, от МОН призоваха да не връщаме съсловието в 40-те години на миналия век. "Учителите са готови да поемат това предизвикателство, те се чувстват подкрепени и обгрижени от МОН, впечатлена съм от тях", коментира министърът.

Според Кунева новите програми нямат големи противоречия със старите учебници, въпреки че по редица предмети едни теми се заменят с други. По думите й фактът, че например континентът Африка се включва в учебното съдържание по география за 5-и клас, не прави сегашния учебник по този предмет непригоден. Зам.-министър Диян Стаматов посочи, че в днешно време 90% от учениците получават информацията си не през учебниците, а от интернет. Освен това всеки учител ще има свободата да реши как да преподава - по записки, с приложения или по друг начин, коментира той.

Според МОН проблем има единствено с учебника по история за 5-и клас, който е с коренно променено съдържание - децата ще учат античност вместо българска история. Затова в този случай издателите са поели ангажимент, скрепен вчера със споразумение с МОН, да подготвят проекта на този учебник колкото е възможно по-скоро. Очаква се това да се случи още в края на септември. Докато дойде новият учебник, учениците ще преговарят наученото в по-долните класове.

ДОГОВОРКА

Според подписаното вчера споразумение издателите се ангажират да работят приоритетно по проектите на учебника по история за 5-и клас, които да внесат по-рано от крайната дата - на 9 юни вместо на 9 август т.г. Втората точка от него пък гласи, че те ще оттеглят жалбата си пред ВАС, с която оспорват форсирането на оценяването на проектите, разпоредено от бившия министър Тодор Танев. Той издаде наредба, според която проектоучебниците ще се оценяват поетапно в хода на подаването им в МОН, а не на крайната дата - 9 август т.г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.