iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Палестински православен архиепископ стана Доктор хонорис кауза в Перник

Перник снимка: за хората и събитията - Севастийският митрополит Теодосиос

Негово Високопреосвещенство Севастийският митрополит Теодосиос Аталлах Ханна, Архиепископ на Източноправославната църква на Ерусалим  получи почетната академична титла Доктор хонорис кауза в Перник.  Той беше удостоен с почетното звание от Академичния съвет на Европийския политехнически университет. Церемонията се състоя по време на откриването на новата учебна година. Гости  на тържеството бяха председателката на Народното събрание Цецка Цачева, посланиците на Палестина и Сирия, общинското и областното ръководство, народни представители.  Негово Високопреосвещенство архиепископ е международно признат духовен водач и общественик, радетел за равноправието между хората и защита на човешкото достойнство, мотивира избора ректорът на университета проф. Христо Христов.

„Идвам от пречистата и пресвятата палестинска земя, от която са тръгнали посланията на трите световни небесни религии”, каза палестинският владика. Той  благодари на академичния съвет и на неговото ръководство за това решение и увери, че ще оправдае доверието, та един ден те да не  съжаляват, а да се гордеят с избора, който са направили.

Митрополит Теодосиос обяви, че високото отличие, което ще пази винаги, посвещава на палестинския народ. „Така както Йерусалим въплъщава присъствието на трите световни монотеистични религии, и в това се състои неговата святост, същото намираме и във вашия университет, който приема и обучава представители на различни култури и народи, каза Негово Високопреосвещенство. Присъстивието на преподаватели и студенти от различни вероизповедания е залог, че вашият университет ще се превръща в образец за взаимното разбирателство, толерантността и братството между народите, а това е пътят, за да пресечем всички възможности за екстремиз ъм”, подчерта духовникът.

Любов, мир и братство трябва да има между всички хора по света независимо към кой народ и кое вероизповедание се числят, /.благопожела той.

Архипископът пожела с Божията помощ Университетът в Перник да осъществи успешно амбициите и целите, които си е поставил, защото това ще бъде пример за България, която винаги  е била образец за братство и разбирателство и в по нататъшния й принос в изграждането на духовното и морално битие на света.

Надявам се настоящото посещение да допринесе още повече за сближаването на двете братски църкви- българската и палестинската и между двата народа.”, каза още той.   

След 3-4 години Европейският политехнически университет ще се помещава в модерен кампос в полите на Витоша,  който ще разполага със спортни комплекси и зали и ще се намира сред природата. Това обяни  ректорът на университета проф. Христо Христов с приветственото си слово. Той не обясни какво е станало с намерението недовършеният хирургичен блок, който е собственост на университета, да се превърне в първата „зелена сграда” в Перник.  

В момента в ЕПУ се учат около 300 студенти. За втората учебна година записалите се са 29 българи, от които трима младежи от Перник, и около 150 чужденци.

По време на тържеството отлични и активни студенти получиха награди от академичното ръководство.  

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.