iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Под игото" за зрелосниците

Перник: Корица на Под игото

Почти 1100 зрелостници от областта се явиха вчера на матурата по български език и литература. "От здравия разум до поетическото безумие" е темата на държавния зрелостен изпит по БЕЛ, по която завършващите писаха аргументативен текст - интерпретативно съчинение или есе, по романа "Под игото" от Иван Вазов.

За първи път тази година държавният зрелостен изпит по БЕЛ за 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас са в един ден. Седмокласниците писаха по изпитен вариант "2", изтеглен от журналист чрез жребий - от три подготвени варианта за националното външно оценяване. Учениците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа "Бабата, която хранеше котките" от Деян Енев.
Вторият държавен зрелостен изпит също е задължителен, но по предмет, избран от зрелостниците, уточниха от РИО Перник. За него заявления са подали 1167 ученици, завършващи 12-ти клас. 44 от тях са заявили желание да се явят на изпит по математика.

444 абитуриенти пък са избрали предмета „География и икономика", 17-ет ще държат изпит по „Химия и опазване на околната среда", 204 ще се явят на изпит по Философски цикъл, а 142-ма по предмета „Биология и здравно образование". 177 от зрелостниците ще държат изпит по английски език, 13-ет - по немски език и 22-ма - по френски език. Само един от завършващите ще се яви на трети зрелостен изпит, който е по желание и избрания от него предмет е „История и цивилизация".
Следващите сесии за провеждане на ДЗИ през настоящата година са през юни и септември. 

Източник: pernikmedia.net

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.