iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пред прага на новата учебна година

Учебна година

Според изявлението на проф. Ваня Добрева - депутат от Коалиция за България, 1700 ученици в Перник най-вероятно няма да имат възможността да влязат в класните стаи на 17 септември, а 800 от тях със сигурност няма да започнат учебната година навреме, тъй като те са от трите гимназии, пострадали сериозно. Добрева е определила ситуацията в миньорския град като особено притеснителна, поради факта, че във въпросните професионални гимназии се обучават ученици, на които им предстоят матури и всяко забавяне на образователния процес би могло да се окаже фатално за бъдещата им реализация, отбелязват от inews.bg.
В същото време, на организираната специално пресконференция, министърът по еврофондовете Томислав Дончев и заместник-министърът на образованието Милена Дамянова увериха обществеността, че училищата в Перник и Радомир ще започнат нормално новата учебна година.
Както съобщихме, решението за отпускане на допълнителни средства на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС за момента изключва Професионалната гимназия по облекло и туризъм, за която Дончев заяви, че ще поиска още едно експертно становище за нанесените щети на сградата.Учебният корпус е почти 100-годишен, сградата е добре стопанисвана, но според експертна оценка на Министерството на образованието, заради нанесените щети от земетресението, тя трябва да бъде съборена. За ремонта й са предвидени 340 000 лв., но Дончев изрази съмнение, че средствата ще бъдат достатъчни.
За момента, като временен вариант, решението е учениците от Професионалната гимназия по облекло и туризъм да започнат учебната година в сградата на Шесто СОУ.
Зам.-министърът уточни, че детските градини в Перник работят нормално, а децата, чиито градини са засегнати от земетресението, са преместени в други учебни заведения.
Предстои Дончев и Дамянова да огледат състоянието на две учебни сгради в Радомир въпреки уверенията на общинското ръководство, че няма проблеми със започване на учебната година.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.