iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат оценка "поведение" да влиза в образуването на бала за гимназиите

Предлагат оценка "поведение" да влиза в образуването на бала за гимназиите 08_1440746744

Оценка „поведение” да влиза в механизма за балообразуване при кандидатстване в гимназия, предлагат от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Според профсъюза това ще доведе до подобряване на системата и дисциплината в клас. „ Образованието има два равностойни стълба - обучение и възпитание. За съжаление възпитанието беше забравено поради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система”, се казва в позицията на синдиката. Ако идеята за оценка „поведение” бъде приета, хулиганите ще се разделят с 4 точки от успеха си при кандидатстване в гимназия. Сега в балообразуването участват оценките от български език и математика, като максималният резултат е 36.

Нова наредба на Министерството на образованието предвижда средният успех от дипломата за завършен 7-ми клас също да влиза в балообразуването. От профсъюза одобряват промяната, но настояват и за

нов статут на преподавателите

които следят за реда по време на кандидат-гимназиалните изпити. Според синдиката в деня на изпитите квесторите трябва да имат статут на държавни експерти. По този начин възнаграждението и пътните разходи на квесторите ще се поемат от просветното ведомство. Синдикатите настояват още МОН да гарантира, че няма да летят доноси срещу учители и директори, участвали в изпитната кампания. Идеята е да не се допускат

обвинения без доказателства срещу учителите

Тази година лъсна схема, при която в интернет пространството се търгуваше с отговорите за матурите. Шестица на зрелостния изпит струваше между 100 лв. и 150 лв. в зависимост от предмета.

Възползвалите се от офертата получиха СМС с верните отговори след час и половина. От МОН категорично отхвърлиха възможността някой от ведомството да е замесен в търговията с отговорите. Още тогава от министерството заявиха, че в схемата са замесени квесторите.

Преди две седмици обаче от Софийска градска прокуратура излязоха с позиция, че продажбата на отговорите не е престъпление. Според разследващите фактът, че правилните комбинации се разпространяват след започването на изпита, показва, че най-вероятно те са изнесени от зрелостници, а след това са били решени и разпространени.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.