iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предлагат учителите да вземат по 3 бонуса всяка година

Предлагат учителите да вземат по 3 бонуса всяка година 09_1411030337

От КНСБ предлагат учителите да получават по 3 бонуса всяка година. Това е изложено във визията на организацията за социалния и икономически просперитет на страната за периода 2014-2017 г.

От профсъюза искат преподавателите да бъдат допълнително стимулирани в началото на учебната година, на Коледа и на 24 май. Синдикалистите вече успяха да договорят нови правила при пенсиониране на учителите. Така от тази година школските служители ще излизат в пенсия с 8 заплати вместо досегашните 6. Бонусът ще важи само за преподаватели с поне 10-годишен стаж в едно училище. В случай че школото бъде закрито, преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 заплати.

Във визията си КНСБ предлага още в учебната програма да бъдат включени часове по трудово и осигурително право. Така подрастващите ще са запознати с правата и задълженията си и в бъдеще по-трудно биха станали жертва на измама.

Синдикатите предлагат завършилите средно или висше образование младежи, които не могат да си намерят работа в продължение на 4 месеца, да получават обезщетение. Размерът на сумата може да бъде половин минимална заплата или 170 лв. към момента.

Най-ниското възнаграждение пък да се договаря, а не както в момента само да се утвърждава от социалните партньори, искат още от профсъюза. От КНСБ са категорични, че през следващите 3 г. средната заплата в България трябва да бъде не по-малка от половината средна заплата в ЕС.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.