iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Предвиждат безплатен транспорт за 11 и 12 клас за отдалечените райони

Предвиждат безплатен транспорт за 11 и 12 клас за отдалечените райони 03_1426070030

В отдалечените райони транспортът до най-близкото училище ще бъде безплатен и за учениците в 11-и и 12-и клас, предвижда проектозаконът за предучилищно и училищно образование. Това съобщи вчера шефката на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова, която е и негов вносител.

В моментът транспортът е безплатен за учениците до 16 години. Това означава, че щом законът влезе в сила, и по-големите гимназисти ще могат да пътуват без пари до най-близкото училище.

Новият закон позволява и разкриването на иновативни школа и детски градини. Те ще могат да обучават по програми, различни от утвърдените от Министерството на образованието, както и да прилагат експериментални и новаторски методи на обучение. Това не означава обаче, че всички школа или детски градини ще могат да бъдат иновативни. За да имат такъв статут, те ще трябва да отговарят на определени критерии и да кандидатстват за одобрение в МОН. Там комисия ще разгледа учебната програма, по която иска да работи това училище. Ще бъде разгледана също и методиката, която иска да прилага съответното училище, както и учебният му план. На базата на тези критерии ще се получава статут на иновативно училище, обясни Дамянова. Тя добави, че новаторските училища не са новост в българската образователна система, и припомни за съществувалата у нас преди години т.нар. сендовска система. Тя обаче не можа да просъществува в едно изключително тоталитарно и консервативно общество, коментира Милена Дамянова.

Тя припомни, че новият закон ще дава възможност на математическите и хуманитарните гимназии да имат прием и в пети клас. Вчера Дамянова се срещна с представители на бизнеса, за да обсъдят новия закон за образование, който предстои да се гледа на второ четене от просветната парламентарна комисия.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com