iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават сандвичи с изтекъл срок на годност в училищните лавки

Продават сандвичи с изтекъл срок на годност в училищните лавки 09_1411999820

От Нова телевизия съобщиха, че вредни храни с оцветители и консерванти, сокове с подсладители и сандвичи с изтекъл срок на годност се продават в училищните лавки.

Инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в Пловдив се натъкват на фрапантни нарушения в школските бюфети.

Замразени пици, внесени от Румъния, са открити в хладилника на една от гимназиите в центъра на Пловдив – „Паисий Хилендарски”. Съдържат доста Е-та, антиоксидант, подобрители, консерванти, оцветители, което е недопустимо. Това всичко ще бъде описано в констативния протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене, ще бъде съответно поставено под забрана”, обясни д-р Мария Бочукова от агенцията.

В друго училище инспекторите пък откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това е и най-честото нарушение, с което се сблъскват. Именно храните като баници и кифли са сред най-бързоразвалящите се. Срокът на годност им е между 24 - 36 часа. „Другият проблем са сандвичите, в които има колбас или кашкавал.

Те не се съхраняват в хладилници, а на обикновени витрини при стайна температура, което е груба грешка”, заяви още Мариела Стоименова от Агенцията по безопасност на храните.

Собственици на училищни павилиони пък виждат несправедливост в Закона за храните, защото под неговия прицел не попадали истинските нарушители.

„Не трябва да се продава чипс. Не трябва да се продават вафли. Не трябва да се продават такива храни, които са забранени, а буквално на 10 метра от самия вход на училището се продава всичко, което е забранено по Наредба 37, която е за училищното хранене, което е недобре обмислено като закон”, коментира собственикът на училищен павилион Станимир Чолаков.

За да има по-строг контрол в школските лавки и столове, от Агенцията по безопасност по храните обещаха проверките тази година да бъдат ежеседмични.

Източник: zapernik.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.