iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Променят буквара на първолаците

Променят буквара на първолаците 02_1423232887

В буквара за първокласници ще влязат Левски и Баба Тонка, като учебникът не е променян от далечната 2002 година и така се оказва, че вече 12 години хлапетата учат по един и същ морално остарял и неактуален буквар.

Новото издание ще влезе в училищата от следващата учебна година, съобщи главният редакторът на едно от най-масовите издателства за учебници у нас Кина Андреева.

Имената на Апостола на свободата и Баба Тонка присъстват в стихотворението „По река Дунав”, в което се казва „Високо горе е къщата на Баба Тонка – закрилница на герои. Там е идвал и Васил Левски. Реката помни онова далечно време”. „Целта ни беше в буквара да има текстове, които да възпитават патриотичното чувство у децата”, коментира главната редакторка на „Просвета”.

Друга новост е, че в буквара са

включени нови шест урока

за упражнение

по препоръка на учителите. Според тях в помагалото в момента липсват повече практически задачи, с които децата да упражняват четенето. Преподавателите са поискали още увеличаване на количеството на четивния материал и по-добро онагледяване на сричките и на т. нар. трудни звукове и букви. В помагалото има и нови уроци за метрото и площад „Свобода”.

От следващата учебна година по нови учебници на издателство „Просвета” ще учат и четвъртокласниците по предметите „Човек и общество” и „Човек и природа”. Някои от текстовете са преработени така, че да са по-разбираеми за учениците. В учебника по „Човек и природа” вече има голяма карта на България, разтворена на две страници.

Това улеснява

учениците от

финансова гледна точка

Вече няма да им се налага да си купуват и носят отделно атлас”, коментира Кина Андреева. В учебника са включени и повече задачи с отворен отговор, на който учениците трябва да отговорят под формата на текст, а не просто да очертават кръгчета. Форматът на задачите са по подобие на тези от международното изследване за грамотност PISA.

В учебника по „Човек и общество” пък е добавена темата за битката на цар Самуил при село Ключ заедно с илюстрация.

Уроците

са обновени и с

исторически линии

на които учениците по-лесно да се ориентират за различните периоди.

В урока „България – част от Европа и света” пък са включени имената на българи, които са прославили страната ни като най-добрия ни тенисист Григор Димитров, певицата Йълдъз Ибрахимова и художника Греди Асса. От предното издание на учебника са останали имената и снимките и на други бележите българи като цигуларя Васко Василев и оперната певица, покорила световните сцени, Райна Кабаиванска.

Периодично издателствата правят известни промени по учебниците, които обаче в повечето случаи са козметични. По-радикални промени може да има чак след приемането на нов закон за училищно образование и нови учебни програми.

Учебник за трети клас „кълве” от траките до НАТО

Учебниците по “Човек и общество” на издателство “Просвета” за 3-ти и за 4-ти клас предизвикват негодуванието на родители, учители и специалисти в Добрич. Според тях представянето на историята на България е хаотично, няма никаква последователност и обяснение. Клъвнато е оттук и оттам и е събрано в 23 урока, от които само 4 обобщителни. Темите проследяват историята на България и съседните й цивилизации от траките до НАТО и Европейския съюз.

В учебника има общо 47 нови понятия. Сред тях са мисионери, папа, православие, католици, патриарх, екзархия, мисионери, Висока порта, реформатори, летописи, кръстоносци, водачи и т.н. Много „интересно” е обяснено понятието корупция. Това е „нарушение на закона, свързано с вземане на подкуп, което вреди на обществото”. А какво е подкуп, пита веднага четвъртокласникът. Превратът е „сваляне на законно избрано правителство с насилие”. Съветският съюз пък е „държава, наследник на царска Русия. Под негов натиск в цяла Източна Европа се установява комунистически режим” (стр. 59), без да е ясно какво точно е комунизъм, посочват факти учители от 4-ти клас.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.