iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Родители предлагат учебниците да се разделят на две - за първия и за втория срок

Родители предлагат учебниците да се разделят на две - за първия и за втория срок 12_1418633047

Родители предлагат учебниците да се разделят на две – за първия и втория срок на учебната година. По този начин ще се намали тежестта на раниците на децата.

„Идеята да не носят децата нещо, което в момента не изучават”, обясни гл. редактор на „Академика БГ” Евелина Гечева.

Според родителите трябва да се въведе и

стандарт за размер и тегло на учебниците

и учебните тетрадки. По този начин за всяко пособие ще се въведе максимално допустимо тегло. Преди няколко месеца от МОН предложиха да се въведе по един учебник за предмет, изработен от специална хартия, с цел да се олекоти раницата на децата.

За един учебник по история настояха и преподаватели от няколко столични училища. Целта обаче не е да се намали тежестта на чантите, а децата да получат еднакви знания, които да покриват изискванията за кандидатстудентските изпити по история.

„В момента в различните учебници има различна информация. А самите пособия са пълни с грешки”, заяви преподавателят от СУ Румяна Йорданова, която подготвя кандидати за изпит по история.

Оказва се, че заради различни автори на материали в един учебник отделните

уроци са в различни глаголни времена

Така материалите за епохата на Възраждането са представени в сегашно историческо време, а новата история – в минало свършено време.

„Ако този автор е 80-годишен, добре, видял е част от фактите. И какво остава за един ученик, който чете този урок, как би го възпроизвел и разказал на учителката си?”, обяснява Йорданова.

Учителите отбелязват, че във всички учебници, които са одобрени от МОН, има групи фактологически грешки. При помагалата обаче грешките били далеч по-сериозни. Така според авторите на едно от пособията за подготовка за кандидатстудентски изпит „славяните погребват чрез трупополагане, а прабългарите чрез трупоизгаряне”, а в действителност е точно обратното. Повечето от началните учители пък твърдят, че има хронологични пропуски в уроците, които самите преподаватели трябва да обясняват. „Аз служа като преводач на децата. Не може в урока за Бенковски да се споменава Априлското въстание, без преди това децата да знаят каквото и да било за него. Така трябва да им обясня какво е това въстание”, допълва началната учителка от 88-о СОУ Нели Манолова.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

19-Януари-2016

18-Януари-2016

18-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com