iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще обсъждат как децата ще могат да се обучават в къщи

Ще обсъждат как децата ще могат да се обучават в къщи 02_1423737297

Родителите ще могат да обучават детето си у дома само ако получат разрешение на регионалния инспекторат по образование.

Това е едно от предложенията за контрол над самостоятелните форми на обучение, които ще се обсъждат между първо и второ четене, съобщи председателят на комисията по образование и вносител на законопроекта за училищно образование Милена Дамянова (ГЕРБ). Домашното обучение е регламентирано като самостоятелна подготовка за първи път в проекта, който вече беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Не е изрично записано обаче коя институция ще преценява възможностите на семействата да осигурят добро обучение на децата си. По данни на Дамянова в момента близо 500 деца се обучават от своите семейства. Има опасения по отношение на възможността за самостоятелна подготовка, има и предложения за завишаване на изискванията към семействата и родителите, които ще изберат самостоятелната форма на обучение, уточни пред "Сега" Милена Дамянова. Ние от ГЕРБ нямаме такава идея, но очаквам от хората да дадат своите предложения и да ги обсъдим, добави тя.

За първи път се допуска учебните програми да са рамкови, като тази новост ще бъде само за началните класове. Това означава, че по всеки предмет ще има учебен материал, който трябва да бъде покрит от I до IV клас, но няма да има изрична програма за всеки отделен клас. Така учителите ще могат сами да разпределят уроците си в зависимост от интересите и нивото на развитие на децата. В училищата с повече малчугани, за които българският не е майчин, през първата година учителите ще могат да наблегнат на обучението по български език, а след това в по-горните класове да наваксват по другите предмети, обясни Дамянова. Тя призна, че е възможно ученици, които се местят от едно училище в друго, да имат проблем с овладяването на материала. "Има известен риск, но затова се ограничаваме само за началния етап - от I до IV клас. Ако има голяма разлика в знанията на новопостъпил ученик, учителите допълнително ще работят с него", уточни Дамянова. Тя добави, че за прогимназията и двата гимназиални етапа учебните програми по отделните предмети ще се одобряват за всеки отделен клас.

СРОК

До 26 февруари депутатите от всички парламентарни групи могат да внасят предложения за промени по текстовете. След това започва обсъждането на всяка разпоредба поотделно - първо в ресорната комисия, а след това и в пленарната зала. В министерството на образованието вече са сформирани работни групи, в които трябва да се обсъждат държавните стандарти, които са с ранг на наредби. Целта е те да бъдат одобрени паралелно с обсъждането на второ четене на проектозакона.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.