iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще ориентират децата кариерно отт 1 клас с промени в закон

Ще ориентират децата кариерно отт 1 клас с промени в закон 03_1426071474

Кариерното консултиране на децата вече ще започва още от I клас, предвиждат текстове в проектозакона за училищно образование, внесени от ГЕРБ между първо и второ четене. Това съобщи шефът на образователната комисия в НС и вносител на проекта Милена Дамянова.

Вчера тя и представители на форума на бизнес лидерите се срещнаха, за да обсъдят проектозакона и проблемите, които срещат мениджърите при наемането на млади специалисти. "Едно дете трябва да знае от ранна възраст достойнствата на различните професии", обясни Дамянова. Тя допълни, че подкрепя предложението на бизнеса децата да се срещат с успели личности в различните сфери, за да могат по-късно да направят своя избор. Според Дамянова кариерните консултанти трябва да работят в училището, за да е по-ефективна дейността им.

Друга новост, която ГЕРБ предлага, е промяна в модела на оценяване - работата по проекти ще има "тежест" около една трета от оценката по всеки предмет. Според Дамянова това е допълнителна мярка за повишаване на мотивацията за учене. Разкриването на защитени и средищни детски градини е също ново предложение на ГЕРБ. В момента такъв статут имат само училищата, но идеята при забавачките е пътят, който най-малките ще изминават до съседното населено място, да е по-кратък - около 10 км. В закона ще бъде записано и задължението държавата до завършване на средно образование да поема транспортните разходи на учениците, които учат в друго населено място. В момента се отделят средства за учениците от средищните училища, но не и за тези, които са приети и учат в гимназия в друг град например. Предлага се комисия към МОН да одобрява кои училища да са иновативни. За целта учебното заведение трябва да предложи учебна програма, методика и учебен план, по който ще обучава възпитаниците си.

-------ЗАЩИТА

Студентите в инженерни науки и технологии да имат специален статут и да бъдат освободени от такси. Това предложи просветният министър Тодор Танев, но не даде подробности за чия сметка ще е обучението. Една от възможностите е да се предвиди финансиране по еврофондовете. От обясненията на Танев се разбра, че се обмисля и друг вид финансиране - например студенти по важни за икономиката специалности да получават държавна стипендия, но при условие да работят в България.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

05-Декември-2015

06-Декември-2014

05-Декември-2014

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com