iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще проверяват за дрога в училищата

Ще проверяват за дрога в училищата 03_1427804248

Полицията да прави ударни, неочаквани и изненадващи проверки за дрога в училищата, като такава идея за справяне с проблема с наркотиците в учебните заведения лансира вчера образователният министър проф. Тодор Танев.

От МВР коментираха пред „Монитор”, че все още не са получавали официално такова предложение, но ако го получат, ще го обмислят. Проф. Танев

нарече мярката, която предлага, „екзотична”

и уточни, че заедно с МВР ще обсъдят какви съвместни дейности трябва да се предприемат, за да се пресекат наркотиците в школата.

„Дрогата в училище се разпространява с главоломни темпове, а всички си затваряме очите. Предполагам, че Холандия ни води все още”, алармира министърът.

Той призова цялото общество към нулева толерантност към проблема с наркотиците. „Във всеки клас знаят кои са децата, които имат такъв проблем. А

контролът е не занижен, той просто липсва

коментира още той.

Проф. Танев е категоричен, че са нужни нови мерки в тази посока, защото с класическите няма да се постигне резултат. Образователният министър разчита на новата специална работна група с участието на вътрешния министър Румяна Бъчварова, в която да се разработят конкретните мерки. Планира се да бъде подписано споразумение между МОН и МВР, като в него ще бъдат уточнени конкретните действия за превенция спрямо използването на наркотици.

Друга идея на просветното министерство е полицаи да влизат по-често в училищата, но не като пазители на реда, а като участници в учебния процес. Идеята е те да разговарят с учениците и да обсъждат с тях важни теми, свързани със сигурността. Идеята е децата да имат доверие на полицията и да се обръщат към нея, когато имат нужда. „В момента при случаи на насилие децата дори не споделят за това с родителите, а само с учителите”, коментира зам. образователният министър Ваня Кастрева.

Идеята е полицаите да посещават часовете на класа или извънкласни занимания след края на учебния ден. От просветното министерство плануват да изготвят и национален електронен регистър, в който да се вписват всички прояви на агресия в училищата.
НПО-та предлагат легални пушкоми

Целта на стаичките за пушене ще е учениците, зависими от никотина, да не пушат пред всички останали.

Неправителствени организации (НПО) предлагали в училищата да има стаички за пушене с цел учениците с цигари в уста да не пушат пред всички останали. Такава нестандартна идея достигнала до образователния министър проф. Тодор Танев, съобщи самият той вчера и не изрази съгласие с нея.

Просветното министерство ще има нова Фейсбук страница, на която ще се показват добрите и иновационните практики в образованието и ще се публикуват полезни материали.

Всички български граждани ще могат да споделят мнения и информация на страницата, както и да отправят предложения за номиниране на изтъкнати преподаватели и иновативни училища, въвели новости в образованието.

Фейсбук страницата ще се поддържа от екипа на министерството с помощта на студенти от различни университети и няма да представлява никакъв разход за ведомството.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.