iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще слагат препоръчителен таван за максимална цена на учебниците

Ще слагат препоръчителен таван за максимална цена на учебниците 10_1445502391

Учебниците да имат препоръчителен таван за максимална цена, е идеята за промяна в Наредбата за учебниците обсъждат в образователното министерство.

Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, след конференцията „Учебникът в контекста на обществените очаквания и потребности“. С приемането на Закона за предучилищно и училищно образование, учителите ще могат да избират от неограничен брой учебници, а не само от три, както е в момента. Целта на въвеждането на пределна цена пък е да има равнопоставеност, публичност и прозрачност на пазара за учебници. Таван на цените обаче може да има само за изданията до седми клас, защото те се плащат от държавния бюджет и учениците ги получават безплатно. При учебниците от осми клас нагоре, за които родителите плащат от джоба си, пазарът е свободен и ограничения няма как да има, обясниха от своя страна от издателство „Анубис“, които бяха организатори на събитието.

Кастрева обясни още, че таванът ще служи и за ориентир на директорите, които поръчват комплектите. Така те ще могат да преценят по ясни критерии кои издатели се отклоняват рязко от препоръчителната цена и раздуват тарифата. Таванът ще бъде различен за отделните учебници. Възможно е да има разлика в сумата с около 10% нагоре или надолу в зависимост от особеностите на учебниците – от каква хартия е изработен, какви рисунки и графики има и др. Това обаче все още са само идеи и не се знае дали ще бъдат разписани от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Той заяви, че по време на неговото управление на ведомството, не може да се говори за намаляване на изучаваните произведения на Ботев и Вазов, а напротив за тяхното увеличаване. „Мразя властта, обичам съгласието“, коментира още министърът на образованието и обясни, че учебникът на 21 век трябва да бъде създаден на базата на постигнато съгласието на всички заинтересовани страни.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.