iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Стаси от Перник с награда за есе, водят я в Брюксел

Едродепутатът Кристиян Вигенин връчва грамота на победителката Стаси

Перничанка написа едно от най-добрите есета в страната. Станислава Генадиева спечели грамота от първия регионален конкурс за есе „Искам думата!” е „Свобода или сигурност” е по идея на българския евродепутат Кристиан Вигенин и председателя на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев.


25 студенти от участвалите в конкурса ще заминат по покана на Вигенин в Европейския парламент в Брюксел в дните от 23 до 25 май. Победителите са: Станислава Генадиева, Илия Атанасов, Добрил Янев, Лили Петрова, Галина Цанкова, Тодор Пастърмаджиев, Иван Ангелов, Орлин Кисьов, Светлин Колев, Йорданка Паскалева, Дениз Йовчев, Виктор Цветанов, Камен Христов, Ваентина Маринова, Ирена Самарджиева, Тереза Станчева, Мария Каблешкова, Георги Минев, Лидия Стоянова, Надежда Николова, Гергана Вангелова, Светослав Пиронев, Калоян Бинев, Милена Калева и Мария Подекова. Студентите получиха грамоти и първите два броя от списанието, издавано от Младежкото обединение на БСП „Епизод”.


Целта на конкурса е да провокира младежите от студентските центрове (Бургас, Благоевград, Варна, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Плевен, Пловдив, Перник, Русе, Свищов, Смолян, София, Стара Загора и Шумен, Ямбол) и да бъде чуто тяхното мнение по актуален вътрешно-политически въпрос. В конкурса се включиха над 50 студенти от цялата страна.


„Добре е да поговорим и да видим оценките, че като че ли свободата е останала на заден план и се е създала една несигурност за сметка на свободата”, каза Кристиан Вигенин по време на заключителната дискусия „Свобода или сигурност” – част от Първия регионален конкурс по темата. Той посочи, че студентката в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград Станислава Генадиева е написала, че „сигурност без свобода няма”, още в третия ред на есето си. И това до някъде е и основният извод, който можем да си направим, допълни още евродепутатът.


Едно от предимствата да живееш в свободно общество е, че си свободен да избираш. От 20 години демокрация става ясно, че българинът (дори и свободен да прави своя избор) не осъзнава колко е важно това за живота му - неговия и на децата му. Тази година отново сме изправени пред избор, да решим кой ще ни управлява в следващите 4 години. Жалко е, че в голяма част от младите хора виждам апатия и безразличие, а това е най- страшното. Безразличието, което битува във всеки един млад човек, ни дава основание да се замислим до колко всеки от нас иска своята свобода”, пише в есето си Станислава Генадиева.


„Липсата на свобода не дава сигурност и това е ясно. Последните събития в Северна Африка показват, че едни общества, които много от нас смятаха за стабилни, се оказа, че не са. Не може да има стабилност и сигурност без демокрация, без спазване на принципите за толерантност. Това е урок, който ЕС научи, за да подобри отношенията със съседите си, но изглежда нямаме механизмите, за да се противопоставим на вътрешните проблеми в семейството си спрямо нарушаването на принципите”, коментира евродепутатът. Той посочи, че в много от есетата на младежите прозира разочарование от случващото се. „Хубаво е, когато младите хора се интересуват от тези проблеми – това означава, че им пука за това, което се случва”, добави Вигенин.


Всички кандидати участваха в дискусия на тема „Свобода или сигурност?”, в която се включиха още Петър Курумбашев, Нидал Алгафари, Явор Гечев и представители на българските медии.


 


 


 


 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.